Det er vel ingen hemmelighet at mange av de pengene som nordmenn legger igjen i Sverige, havner her? Foto:colourbox.com

Stadig mer svenske-handel

Nordmenn brukte 15,7 milliarder kroner på grensehandel i fjor. 95 prosent av kjøpene skjer i Sverige. Strømstad topper lista.

Publisert

I 2018 brukte vi drøyt 600 millioner kroner mer på grensehandel sammenliknet med året før. Det er en økning på 4,1 prosent, viser nye tall fra grensehandel-statistikken, som Statistisk sentralbyrå publiserer i dag.

Grensehandel = Sverige

Tall fra de siste femten årene viser en jevn økning fra år til år - med unntak av få år. «Grensehandel» er nesten ensbetydende med handel over grensa til Sverige. Kun fem prosent av handlebeløpet blir brukt på dagsturer til andre land.

Strømstad på topp

Strømstad er den mest populære byen for grensehandel. Over halvparten av de 15,7 milliardene ble lagt igjen her. Deretter følger Charlottenberg, hvor omtrent én av fem grensekroner ble liggende igjen. Også denne byen opplever en betydelig vekst i norske-handel.

Østlandet handler mest

Ikke overraskende er det østlendingene som legger igjen mest penger hos söta bror. De står for 80 prosent av handelen eller 12,5 milliarder kroner. De øvrige nordmennene brukte 3,2 milliarder kroner i 2018.

Bruker mer penger per tur

Til tross for den økte grensehandelen, ble antall dagsturer redusert med 2,5 prosent. I 2017 ble det foretatt 8,6 millioner dagsturer mot 4,4 millioner i 2018. Til gjengjeld økte gjennomsnittlig handlebeløp per dagstur fra 1750 til 1870 kroner i 2018.

Powered by Labrador CMS