Dalen 2116 er egnet for små hjullastere
Dalen 2116 er egnet for små hjullastere

Norgesmesterskap i hydraulisk drift

Både Dalen og Tokvam innleder vintersesongen med nye helhydrauliske snøfresere.

Publisert

Hydraulisk drift er ofte forbundet med effekttap og varmgang. Derfor er de nye freserene først og fremst best egna sammen med en liten hjullaster. De har både stor pumpekapasitet og god kjøling.

Både Tokvam og Dalen forteller at de merker stor interesse for hydraulisk drevne fresere fra USA og Canada. Der er fenomenet allerede nokså utbredt.

Helt ny Dalen

Utviklinga av nye Dalen 2116 har pågått over flere år. Modellbetegnelsen er mistenkelig lik den største 2118, men den nye modellen er betraktelig mindre. Sammenligna med dagens modeller harmonerer den mye med 2109 på størrelse.

Den nye 2116 er helt nyutvikla for frontmontering og hydraulisk drift fra starten av. Hydraulikkmotoren er integrert i drivlinja.

Av detaljer kan vi nevne at det er utskiftbare hardox sliteplater i tuten, og freseren har også hardox sidesko og slitestål. Egenvekta på grunnmodellen ligger på 950 kg.

Produksjonen er i gang, og Dag Rune Lid lover at freseren blir å se på Agroteknikk i november.

Hydraulisk Monster

Tokvam har allerede litt erfaring med hydrauliske fresere. De hadde en 240 cm bred modell i salg fram til for to år siden. Nå kommer den nye modellen F 240 H Monster. Den er helt nyutviklet, og kan ikke sammenlignes med forrige modell. Den nye fresen har 100 cm vifte, og krever rundt 200 liter olje i minuttet. Forrige utgave hadde ei 85 cm vifte og klarte seg med rundt 150 liter. Den nye freseren er kun ment for frontmontering.

Opprinnelig kommer ideen fra Canada. Der blir snøfreseren ofte montert foran på en liten hjullaster, som for eeksempel Wille eller Lundberg. Den nye modellen vil passe for hjullastere opp til 10 tonn, ifølge Andre Myren hos Tokvam.

Tokvam T 240 H Monster er allerede i produksjon, og noen få blir klare for levering til årets sesong.

Duun går for mekanisk

For noen år siden prøvde Duun seg med hydraulisk drift av innmaterskruen på den største TF 265 Hydrafeed. Birger Tunset hos Duun Industrier forteller at de fikk flere gode tilbakemeldinger fra de som kjøpte hydraulisk drift, men salget ble ikke stort nok.

- Vi opplevde en nokså stor skepsis fra både salgsapparat og kunder. Derfor endte vi opp med å kun satse på mekanisk drift. Foreløpig har vi ikke planer om å utvikle nye hydrauliske løsninger. Hva som skjer i framtida får vi se, sier Tunset.

Powered by Labrador CMS