Ungdommene trenger erfaring fra moderne hogstmaskiner før de skal ut i lære.
Ungdommene trenger erfaring fra moderne hogstmaskiner før de skal ut i lære.

Vil ha ungdom ut i skauen

Det ligger store muligheter i skogen, men det krever kompetanse bak spakene.

Publisert

Det mener Hedmark Bygdeungdomslag, som nå oppfordrer ungdom til å søke skogbruksutdanning.

De viser til at volumet av stående skog i Hedmark er større i dag enn for 100 år siden, og årlig tilvekst er større enn avvirkning. Dermed er det gode muligheter for å utnytte ressursene i skogen mer enn i dag.

– Men det trengs nye, unge krefter inn i denne næringen. Snittalderen i skogbruket er høy. Det gjør at behovet for yngre krefter i framtida er tilsvarende, skriver Hedmark BU i en uttalelse.

Høyteknologisk arbeid

De mener at utdanningen til videregående og høgskole har ikke vært prioritert nok, og at utstyret som brukes i undervisningen er gammelt og delvis utrangert. De viser til at Sønsterud skogskole har fått øremerkede midler fra fylkesrådet for utdanning til innkjøp av hogstmaskin, og ønsker seg mer av dette.

– Personen som sitter bak spakene i en hogstmaskin håndterer tømmer for flere millioner kroner årlig, og dette har blitt en høyteknologisk arbeidsplass, påpeker de.

Ber ungdom søke seg til skog

– Det er svært viktig for videre verdiskapning at entreprenøren tar rette valg ved avvirkning. For å kunne greie det må utdanningen være god. Det er helt nødvendig at skogbruket har dyktige folk, både på eiersiden og de som utfører produksjon, til å dekke etterspørselen. Vi oppfordrer ungdom til å søke utdanning i skogbruket, sier Hedmark BU.

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS