Koloradobiller kan ødelegge potetriset i løpet av dager. Foto: Mattilsynet
Koloradobiller kan ødelegge potetriset i løpet av dager. Foto: Mattilsynet

Koloradobille funnet i Norge

Potetskadegjøreren koloradobille er funnet på potetris i Norge for første gang.

Publisert

Det er riktignok funnet både levende og døde koloradobille på importerte grønnsaker før, men dette skal være første gang skadegjørerne er oppdaget på potetplanter. Det var planteklinikken ved NIBIO som i går kunne slå fast at det var koloradobille i en prøve med larver tatt fra potetris. Det melder Mattilsynet i dag.

Kompost sannsynlig synder

Potetriset kommer fra en kjøkkenhage i Modum, og ikke fra en kommersiell potetproduksjon. Det er antatt at smitten kommer fra egg, pupper eller larver som har fulgt med importerte grønnsaker. Avfall fra disse grønnsakene har så blitt benyttet i kompost i hagen.

Viktig å hindre etablering

Koloradobillen vil kunne utgjøre en stor skade for potetnæringen om den får etablert seg. Tiltak for å utrydde skadegjøreren er derfor iverksatt. Mattilsynet mener det er mulig å hindre etablering og videre spredning av koloradobillen.

– Heldigvis ligger kjøkkenhagen på et sted der det ikke er nærliggende potetproduksjon. Vi regner derfor med at billen ikke har spredt seg, og at og bekjempelse og overvåking på stedet vil være tilstrekkelig for å utrydde denne alvorlige skadegjøreren, sier Kåre Jakob Willumsen, seniorrådgiver i seksjon planter i Mattilsynet.

Relaterte artikler

Powered by Labrador CMS