Det er ikke bare menn i urbane strøk som er forfengelige. Også "gutta på skauen" føler kroppspresset bokstavelig talt på kroppen. Foto: colourbox.com

Gutta på bygda også kroppsfiksert

Sjøl om du er mann og bor på bygda, blir du fanget inn av dagens kroppspress, viser en ny studie som er gjengitt på forskning.no

Publisert

Når menn på bygda snakker om sin egen kropp, er de mest opptatt av at den skal være funksjonell i møte med hverdagslivets krav. Den skal fungere både til arbeid og fysisk aktivitet, samt være i balanse både psykisk og fysisk. Men de mener også at utseende er viktig og nevner både riktig kroppsfasong og vekt som viktige faktorer. Dette er konklusjonen i en studie utført av doktorgradsstipendiat Stein Egil Kolderup Hervik ved Norges idrettshøyskole og gjengitt på forskning.no

Hva gjør deg til en mann?

Hervik har intervjuet 18 menn i alderen 40 til 90 år i og rundt et tettsted i Hedmark. Mennene har ulik utdanningsbakgrunn og etnisitet, men meningene om hva de tenker om helse, kropp og fysisk aktivitet er nokså sammenfallende.

–Det kan tyde på at den sosiale og kulturelle konteksten er avgjørende for hvordan menn definerer sunnhetsidealet, og hva som skal til for å bli akseptert som «ordentlig mann» i dette miljøet, sier Hervik.

Ordentlige menn speiler seg ikke - eller gjør de det?

Alle som har tilgang til TV eller internett blir påvirket av det massive kroppspresset fra media, enten du bor i byen eller på landet.

– Men dette kommer nok i konflikt med det tradisjonelle mannsidealet som sier at menn ikke skal være opptatt av utseende. Dermed blir det en slags indre konflikt som gjør at det blir vanskelig å snakke om nettopp utseende, sier Hervik til forskning.no

Hervik ble svært overrasket over hvor stort fokus utseende hadde også blant disse mennene.

Gidder ikke å svette på et helsestudio

Studien viser videre at menn på bygda foretrekker utendørsaktiviteter hvis de skal trene. De legger mer vekt på sjølve naturopplevelsen, slik som ulike årstider og endringer i naturen. Både ski og jakt er svært populære aktiviteter.

Ikke mange av intervjuobjektene hadde sans for innendørs trening, og det med følgende begrunnelse: «Hvorfor skal jeg svette inne på et treningssenter og stirre i en vegg, når jeg kan trene ute!»

–Det at mennene mener fysisk aktivitet aller helst bør skje utendørs, er formet av den lokale og nasjonale konteksten. Å være ute i frisk luft er noe av det mest norske som finnes. Lokalt er dette også en maskulin kvalitet som definerer deg som mann, sier Hervik.

Powered by Labrador CMS