Har du mulighet for det, er det best å transportere ut rundballene like etter pressing.

Få ballene vekk fra jordet!

Det er viktig å få rundballene ut av enga og til lagringsstedet så fort som mulig etter pressing.

Publisert

Det er uheldig for både jorda og etterveksten at rundballene blir liggende i flere uker. Oppfordringa kommer fra Norsk landbruksrådgiving, som har observert at det ligger mye rundballer ute på jordene.

Fritt fram for ugras

De tunge ballene presser og komprimerer marka og vekstene under dør og jorda blir svart. Da er det lett for at andre vekster, særlig ugras, spirer på de bare flekkene. Moralen blir derfor: Du bør samle sammen ballene umiddelbart. En god lærdom å ta med seg til neste sesong.

La den «sette seg»

Klarer du ikke å transportere vekk rundballene i løpet av én til tre dager etter pressing, bør du imidlertid la ballene ligge til de har «satt seg». Det vil i praksis si at ballen begynner å synke og å skifte form. Da er det store sjanser for at du klemmer inn luft når du begynner å flytte på den, advarer Landbruksrådgivinga.

Rådet er at du bør vente i fire uker med å flytte ballene hvis du ikke skulle greie å gjøre det umiddelbart. Da kan du være sikker på at gjæringsprosessen er over og at risikerer å få et dårlig fôr.

Med flatsida ned

Eksempel til etterfølgelse: Rundballene pent stabla opp i jordekanten, godt merka.

For dem som har kombipresse anbefaler Landbruksrådgivinga å slippe av ballene like ved der du har tenkt å lagre dem på jordet, slik at du slipper unødvendig kjøring. Videre bør du lagre rundballene med flatsida ned mot bakken. Dette fordi plasten er tjukkest her.

Merk ballene

Et siste tips fra Landbruksrådgivinga: Dersom du får lagret alle ballene på samme sted, er det smart å merke ballene slik at du veit hvilke skifter de kommer fra. Både med tanke på uttak av fôrprøver og for sjølve fôringa.

Derfor: Lag en plan før onna for hvor du skal lagre ballene, slik at det blir letter å fôre riktig gjennom vinteren.

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS