Nordens største robotfjøs ligger i Ljusdal i Sverige. Illustrasjonsbilde: lely.com
Nordens største robotfjøs ligger i Ljusdal i Sverige. Illustrasjonsbilde: lely.com

Norden største robotfjøs

SVERIGE: Janne Hansson i Hälsingland har 18 Lely-roboter og to nye er på tur inn.

Publisert

Med dette er garden Vallens Norden største robotanlegg, skriver ATL. De 1000 mjølkekyrne huses i et kaldfjøs med lausdrift, som er seksjonert i seks tilstøtende avdelinger. Hver avdeling har tre roboter med en varmeisolert robot-gang.

Vanskelig å skaffe folk

Det var for et par år siden at Janne Hansson bestemte seg for å ekspandere. Den gangen hadde han 800 mjølkekyr og han brukte 18 timer i døgnet på mjølkinga. Karusell var det vanlig å satse på for så store besetninger, både i Sverige og i Europa. Men problemet med å skaffe kvalifisert personale til mjølkinga, fikk Hansson på robot-tanker. En karusell ville ha krevd seks-sju ansatte.

Galimatias, mente mange

Etter ett år med analyser og beregninger besluttet han å gå til innkjøp av 18 Lely Astronaut A4 roboter. Dette var midt under mjølkekrisa i Sverige og folk mente han måtte være gal.

Robotene har nå vært i drift i ett år. Mjølkeproduksjonen har gått opp og celletallet ned. Det har ikke vært noen tekniske havarier og nattalarmen går i snitt fire ganger i måneden, som Hansson og sønnen hans skiftes på å ta seg av.

Powered by Labrador CMS