Knepper innpå fjoråret

Etter å ha ligget langt bak fjoråret i hele 2017 tok traktorregistreringene seg opp i september.

Publisert

Ikke siden mai har vi hatt en måned over gjennomsnittet for de elleve siste årene. Etter tre begredelige måneder, deriblant en juli-måned som var den verste Bedre Gardsdrift har registert, er endelig antall registerte traktorer over snittet igjen i september. 246 traktorer ble registrert i høstens første måned, mot en snitt de siste elleve årene på 235. Det skyver 2017 opp mot 2016 tallene, som har sett uoppnålige ut den siste tiden. 2017 har faktisk ikke vært nærmere fjoråret enn hva det er nå, 56 traktorer bak. Etter august var det tallet 94, og i april var det så langt nede som 213 traktorer bak 2016. Det ser altså langt ysere ut nå.

De som kan smile bredest er fortsatt John Deere med 44 registrerte traktorer i september og 474 så lang i år. Men de ligger derimot langt bak fjoråret da de hittil hadde 543 registreringer. uten at det ser ut til å dytte de ned fra tronen. Eik-brødrene Massey Ferguson og Valtra har derimot hatt en positiv utvikling, i hvertfall i forhold til september i fjor. Massey gikk forbi Valtra i august, og fortsetter med forsprang på fem traktorer også i september. Det ble registert over dobbelt så mange MF i september i år som i fjor (52 mot 25).Valtra fortsetter som årets vinner da de har solgt 109 traktorer mer enn hittil i 2016, finnene må nok ha mye av æren for at vi begynner å kneppe innpå fjoråret. Samtidig knabber de stadig markedsandeler for Eikmaskin som nå innehar 45,6 prosent av markedet, mot Felleskjøpets 22,4.

Det er verdt å merke seg denne gangen at lille Lovol faktisk har registrert 14 traktorer de siste tre månedene (av totalt 20 i år). I 2016 ble det ikke solgt én Lovol i Norge.

I 2006 starta Bedre Gardsrift, som første norske tidsskrift, registreringsstatistikk for traktor kvar månad på nett. Som regel har vi vore klare om kvelden, når vi får tala få Opplysningsrådet for vegtrafikken på epost, og lagt ut både statistikk og kommentar før midnatt, sånn pluss/minus. Unikt for Bedre Gardsdrift er at vi har luka bort slikt som ikkje skal reknast som traktor. Til dømes hjullastarar eller veterantraktorar.

Relaterte artikler

Powered by Labrador CMS