Foto: Horsch

Horsch skor seg for fremtiden

Horsch forbereder seg på en fremtid uten glyfosat, noe som preger årets nyheter.

Publisert

Horsch ser for seg en fremtid hvor glyfosat-forbudet tvinger frem en mer gjennomtenkt måte å drive jordbruk på. Horsch-familien bruker uttrykket hybrid-jordbruk, basert på en kombinasjon av plantevernmidler og andre tiltak i ugraskampen. Eller "Integrert plantevern" som vi kaller det i Norge.

Dette vil Horsch legge til rette for. Torsdag presenterte de en rekke nyheter ved sin fabrikk i Schwandorf i Tyskland. De nye maskinene vil bli vist for allmenheten under Agritechnica i november.

Ugrasharver

Seansen startet med et innlegg fra fabrikksjef, Philip Horsch, hvor han uttrykte viktigheten av grunn og presis jordarbeiding i fremtiden. Noen av nyhetene gikk ut på nettopp dette. Horsch presenterte en ugrasharv med sideforskyving, kalt Transformer. Denne gikk derimot mest mot radkulturer som mais og bønner.

Cura er derimot navnet på deres nye ugrasharv for kornproduksjon og mer tettsådde kulturer. Den ligner mye på ei vanlig ugrasharv, men er forsterket i alle kriker og kroker og justeringen av trykket på tindene kan variere fra 0,5 til 5 bar. Justeringen gjøres hydraulisk.

Grunn stubbharv

Mange av nyhetene var rett og slett for store for det norske landbruk, som det ofte er på lanseringer på kontinentet. En annen nyhet som derimot kan være aktuell for norske bønder er den nye stubbharven Feiner. Denne går langt grunnere enn ordinære stubbharver og har flere og mindre tinder med gåsefotspiss. Dette gir en fullstendig gjennomskjæring.

Bak henger det en etterharv som ifølge Horsch skal utføre to oppgaver. Den skal etterlate et flatt såbed og den skal dra kveke og ugras til overflaten så solen kan gjøre jobben glyfosat ville gjort.

Knivrull

Et annet alternativ til arbeid i stubb er den nye Cultro. Dette er helt ulikt noe Horsch har hatt tidigere og er egentlig en ganske enkel konsturksjon. Den består av to ruller hvor det er montert grove knivblad. Knivene på den ene rullen er vinklet motsatt av knivene på den bakre, som skålene på ei skålharv.

Denne får du både som slep og på trepunkten både foran og bak. Den er i utgangspunktet tiltenkt stubbarbeiding foran ei harv i kulturer hvor det er mye planterester.

For de som er mer interesserte i såmaskiner kan vi fortelle at det vil komme nyheter 15. september.

Bedre Gardsdrift kommer tilbake med mer fra Schwandorf.

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS