Mathias Sørensen og Jesper Jakobsen hentet inn råd da de skulle etablere svineproduksjonen. Pressefoto.
Mathias Sørensen og Jesper Jakobsen hentet inn råd da de skulle etablere svineproduksjonen. Pressefoto.

Kjøpte konkursbo med 1300 purker

Danskene Mathias Sørensen og Jesper Jakobsen hadde lyst å drive gardsdrift sammen. Så de kjøpte et konkursbo med over tusen purker.

Publisert

Mathias og Jesper overtok besetningen på rundt 1300 purker og inngikk samtidig leieavtale om de tilhørende bygningene.

– Det har vært hardt arbeid fra første dag, du må virkelig ønske dette. Men motivasjonen for oss er at det skal være gøy å gå på jobb, hver dag, ellers blir det fort surt i lengden, sier 26-årige Mathias.

Søkte råd

Han og Jesper Jakobsen har støttet seg på råd fra LMO, den danske versjonen av NLR, både før, under og etter etableringen. Rådgiverne har blant annet vært med på gardsbesøk for å vurdere vedlikeholdsbehov av bygninger og andre investeringer.

– Det ga ro i sinnet å vite at vi var i dyktige hender, at vi ble hjulpet hele veien rundt og at det ble tatt høyde for alt, sier 39 år gamle Jesper.

Ha tallene i orden

Før oppstart fikk de utarbeidet et fem års grovbudsjett, basert på normaltall. Dette ga dem et greit overblikk over resultat, likviditet, balanse og egenkapitalutvikling, og var tall de kunne ta med til banken.

Senere har de fått utarbeidet et eget likviditetsbudsjett, som beskriver forutsetningene for å gjøre etableringen til en suksess. Slik skal de forhåpentligvis unngå å selv bli en del av den danske konkursstatistikken.

Råd til andre

I dag driver de to makkerne landbruk på fire forskjellige eiendommer og de har seks ansatte. De har noen råd til andre som vil starte opp for seg selv.

– Innen du etablerer en virksomhet skal du tenke deg godt om hva du egentlig vil med liv og karriere, for det krever ekstremt hardt arbeid. Det er også viktig at du har nettverket i orden, at du har folk rundt deg som kan gi deg råd fra start til slutt. Det er så mange spørsmål som dukker opp underveis, sier Mathias.

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS