Sensoren, Agdir Varde.
Sensoren, Agdir Varde.

Norsk teknologi forlenger vekstsesongen

Arendalsfirmaet Agdir har utviklet et sensorverktøy som overvåker temperatur og fuktighet i jorda og i lufta.

Publisert

Sensorverktøyet er utviklet i samarbeid med norske bønder. Produktet Agdir Varde gjør det mulig å følge med på temperatur og fuktighet i jord og luft via en app. Det kan blant annet være nyttig under vanning eller for å beskytte avlinga mot frost.

Full kontroll

Andrè Skoog Bondevik er an av de som har vært med på å utvikle produktet.

– Teknologien har en svært god nøyaktighet ved at den måler temperaturen på det aktuelle jordet med et avvik på kun 0,1 grad. Du trenger ikke stole på en værmelding som kanskje er målt et godt stykke unna jordet ditt. Du har rett og slett full kontroll så du kan få avlingen din i jorda tidligere, forteller André Skoog Bondevik.

Gode tilbakemeldinger

Flere bønder rundt om i Norge har tatt i bruk teknologien, og tilbakemeldingene så langt har vært gode.

– Det er veldig greit å få informasjonen rett opp på telefonen min. Det sparer meg for mye jobb. Det å få mye informasjon om avlingen er veldig nyttig og skaper trygghet, slår potetprodusenten fast, forteller potetprodusenten, Tom Sigurd Dokkedal.

Potetene hans var allerede i jorda den 25. mars.

– For en potetbonde som jobber med tidligpoteter, handler alt om å være tidlig ute på markedet for å få en best mulig pris, forteller Tom Sigurd Dokkedal.

Produktet er både testet og utviklet i Norge, og det skal være hjelpemiddel som kan optimalisere produksjonen.

– Vi trenger virkelig å kunne forlenge sesongen i Norge. Med Agdirs teknologi kan du det, nettopp fordi du har full kontroll på temperaturen og kan starte produksjonen tidligere. Dette gir bedre gardsdrift, avslutter André Skoog Bondevik.

Powered by Labrador CMS