Den nederlandske matpotetsorten Carolus. Foto: organicpotatoes

7 nye potetsorter testes

Mattilsynet melder at de har registrert sju nye potetsorter i januar 2016. Dermed kan det omsettes settepoteter av disse sortene i Norge.

Publisert

Sortene Esmee, Carolus, Colomba, Labella, Rosi, Sunita er alle matpoteter og kommer fra Nederland. Den siste sorten, Zorba, er tysk og først og fremst en tidlig pommes frites-sort, men kan også brukes som vanlig spisepotet.

Du kan lese mer om hver enkelt sort her

Større sortsmangfold

I og med at de fleste nye sortene som testes ut er spisepoteter, vil det være knyttet stor spenning til om nykommerne detter hvert kan ta opp konkurransen med etablerte sorter som Asterix, Beate og Pimpernell i butikkene. For at norske poteter skal klare seg i kampen med de utenlandske, har potetbransjen et mål om å kunne tilby et breiest mulig utvalg av sorter.

50 potetsorter i Norge

Det er Graminor AS som har tatt inn og representerer sortene i Norge. Utvelgelsen av sortene er gjort i dialog med potetdyrkerne. Hvert år tas det inn flere nye potetsorter, samtidig som de svakeste sortene blir fjernet fra markedet.

I dag oppformeres det ca. 50 potetsorter i Norge. Det er dobbelt så mange som for bare femten år siden.

EU-godkjente poteter kan omsettes

Det er mange som ivrer etter å prøve ut nye sorter i Norge, og de har ikke tid til å vente på at sortene verdiprøves her. For at nye sorter kan tas inn i landet og prøves ut, tillater forskrift om settepoteter (URL) at en sort som er godkjent i EU kan registreres for omsetning i Norge, selv om sorten ikke er verdiprøvd her i landet, skriver Mattilsynet

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS