Knut Kojedahl har hatt Grimme-hypperen (Gruse) i mange år. Men synes den ikke kaster nok jord inn på toppen av reika.
Knut Kojedahl har hatt Grimme-hypperen (Gruse) i mange år. Men synes den ikke kaster nok jord inn på toppen av reika.

Hypp på fine poteter

HELT PÅ JORDET: Det er høysesong for potethypping på Østlandet, men bøndene takker gjerne ja til en ordentlig dose nedbør.

Publisert

En sen vår gir sen potethypping, flere steder er riset enda for smått til å hyppe. På sandjorda i Åsnes er de godt i gang, noen er ferdige.

Blant annet Knut Kojedahl tilbringer dagene i potetsenga. Bak på en Valtra 6850, henger en toraders Grimme (Gruse) potethypper. Det skulle gjerne vært en firerader, bemerker Kojedahl som har 200 dekar Astrix og 30 med Folva.

Han har drevet med poteter i en årrekke, og hatt Grimme-hypperen, som orginalt er en Gruse men som ble kjøpt opp av Grimme, i lang tid. Han synes derimot at hypperen gjør en dårlig jobb. Det er ikke bare kapasiteten som gjør at han ønsker ny hypper. Den rensker fårene bra, men kaster ikke nok jord langt nok inn mot senter av reika.

– En kar fra Toten-pakeriet sa en gang at om det er hyppa riktig skal det ikke være enkelt å gå i tomfåra, sier Kojedahl og setter den ene foten foran den andre mellom Astrix-reikene.

Disse potetene fikk 60 kilo 12-4-18 fullgjødsel ved setting og 15 til litt senere. I tillegg er det hatt på 15 kilo Nitrabor og nå før hyppinga, 20 kilo Patentkali. Det Kojedahl gjerne skulle hatt mer av var vann, naturlig sådan. Den tørreste potetsenga er vatnet, men Kojedahl ber til høyere makter om snarlig regn da resten av potetarealet krever lange rørgater over bakken.

– Potetene ser generelt bra ut i år, men jeg håper det kommer noe ordentlig nedbør snart, sier han mens værgudene, nærmest hånende, sender ned litt småyr.

Helt på jordet

Da vi spurte brukerne av nettsida vår hva de savnet, var det flere som ønsket mer stoff fra garder rundt omkring.

De fyldige gardsreportasjene og de grundige testene vil fortsatt være forbeholdt bladet, men framover håper vi å kunne bringe dere små snutter fra gardslivet her på nettsiden.

I serien Helt på jordet stopper vi på våre turer rundt omkring i Norge og tar en kjapp prat med bønder på jordet.

Powered by Labrador CMS