Case IH Optum (3)
Case IH Optum (3)

Case IH Optum

Optum er traktoren deg som vil ha Case IH, men som synes Puma er for svak og Magnum er for stor.

Publisert

Case IH Optum tilbys med maks effekter på 269 og 313 hk.

Sist uke samlet Case IH landbruksjournalister til visning og prvekjøring av nye Optum, i Magdeburg, Tyskland. Den nye traktoren plasserer seg både effekt-og størrelsesmessig mellom Puma og Magnum. De to modellene, 270 CVX og 300 CVX, har en nominell effekt på henholdsvis 271 og 300 hk. Makseffektene er 288 og 313 hk. I motsetning til Puma, er det ingen ekstraeffekt. Optum 270 har knapt 20 flere hester enn Puma 230 CVX, og Optum overlapper med de minste Magnum-modellene, 235 og 260. Salget av disse to er heller beskjedent og det antydes at disse forsvinner til fordel for Optum.

Optum tilbys med inntil 2,15 meter store bakhjul, som er blitt vanlig på traktorer over 300 hk.

Motor, drivlinje og transmisjon har sitt utgangspunkt i Puma, men motoren har fått flere endringer og transmisjonen og bakakslingen er oppdimensjonert for å tankle større effekt og moment. Den fjærede framakslingen kommer fra de minste Magnum-modellene.

Førerhytta er velkjent for alle som har kjørt Puma.

Optum er først og fremt utviklet for Europa og entreprenører som vil ha stor effekt og nyttelast i en minst mulig traktor. Totalvekten på Optum er 16 tonn, tre tonn mer enn Puma. En ting er å holde en tung ekvipasje i fart, en annen er å bremse sikkert. Optum har derfor fått en svært kraftig motorbrems som tilleggsutstyr. Bremseeffekten kan stilles i tre trinn. Når den aktiveres, kuttes dieselinnspøytingen, eksosspjeldet lukkes, kjølevifta går på maks effekt og skovlene i turboen endrer posisjon. Resultatet er en bremseeffekt på 30 kW, nok til å holde igjen en Puma 270 på full gass, opplyser Case IH.

Velger du fronthydraulikk og frontkraftuttak, får du to dobbeltvirkende uttak, volumkopling og to hastigheter på kraftuttaket.

Trepunkten bak løfter drøyt 11 tonn, 600 kilo mer enn Puma. Fire kraftuttakshastigheter er standard. Bestiller du fronthydraulikk, så løfter den 5,8 tonn og har to dobbeltvirkende hydraulikkuttak, volumkopling og to elektriske kontakter. Frontkraftuttaket har to hastigheter, 1000 og 1000E.

Optum er først ut med Case IHs nye ansikt, som etterhvert kommer på resten av den røde traktorfamilien.

Den nye fronten er spire til diskusjon, og uansett hva du mener, må bare venne deg til den. Denne kommer nemlig også på resten av Case IHs traktorer, når de kommer i nye versjoner.

For traktorinteresserte er det ingen hemmelighet at Optum får en blå halvbror, New Holland T7 HD. T7 HD er en av finalistene i Tractor of the year, og vi kommer tilbake til den senere.

Powered by Labrador CMS