Valtra T4_04
Valtra T4_04

Eikmaskin overtar Valtra

Agco samler alle sine tre merker Valtra, Fendt og Massey Ferguson hos datterselskapet Eikmaskin. Eik-kjeden utvides blant annet med Akershus Traktor.

Publisert

Valtras nye N-serie skal fra 2016 selges av Eikmaskin. Hvordan forhandlerstrukturen blir, er ikke klart.

Eikmaskin skal, mest trolig i løpet av 2016, overta importen av Valtra. Salget vil gå gjennom Eik-kjeden.

– Hvordan dette skal løses og hvilke sentre som skal selge hva er ikke bestemt. Det eneste som er sikkert, er at alt ikke blir som i dag, sier Eikmasin-sjef Trond Kjempekjenn til Bedre Gardsdrift.

Kun Valtra

Av Lantmännen Maskins produktportefølje er det kun Valtra som overtas av Eikmaskin, slik avtalene ser ut pr. nå.

Stor aktør

Eik-kjeden har gjennom alle år vært en betydelig aktør på det norske markedet. Agco har siden 2002 vært den klart største leverandøren av traktorer, med en stabil markedsandel mellom 35 og 40 prosent. De fire store importørene har hatt et normal-nivå i overkant av 20 prosent, med litt variasjon i hvem som er størst. Med Valtra inne hos Eikmaskin vil det norske markedet således få en klart dominant aktør.

– Positivt for kundene

Trond Kjempekjenn sier at det ikke vil være noe problem med den markedsandelen Eikmaskin nå vil kunne oppnå i forhold til konkurranselovgivningen.

– For kundene ser vi dette som positivt. Forhandlerne våre får styrket sin overlevelsesevne, noe som i sin tur vil komme kundene til gode. Jeg tror ikke prisene ut til kunde kommer til å stige som følge av endringene.

Finmasket nettverk

Det å satse på store avdelinger med tilhørende store avstander seg imellom er en strategi Agco og Eikmaskin ikke ønsker å satse på.

– Eiksenterne skal være der kunden er, og det skal ikke være nødvendig med 100 millioner kroner i omsetning for å tjene penger. Vi skal fortsette vår satsing på et finmasket forhandlernett, der vi har forhandlere alle steder der det vil være lønnsomt. Hvordan dette nettet ser ut når vi er ferdige å legge den nye kabalen kan jeg ikke svare på, sier Kjempekjenn.

Akershus traktor blir Eik

Noen Lantmännen-forhandlere blir med videre som Eiksenter. Hvem dette blir er langt fra avgjort enda. Dagens største Lantmännen-forhandler er imidlertid avklart: Akershus Traktor blir en del av Eik-kjeden. Akershus Traktor har i dag avdelinger følgende steder:

- Storsteinnes (Troms) - Fosen (Sør-Trøndelag) - Klett (Sør-Trøndelag) - Verdal (Nord-Trøndelag) - Stjørdal (Nord-Trøndelag) - Vinstra (Oppland) - Hamar (Hedmark) - Mjøndalen (Buskerud) - Hønefoss (Buskerud)- Jessheim (Akershus)

Hvordan fordelingen av områder blir mellom dagens eksisterende Eiksentre og Akershus Traktors avdelinger er blant de mange detaljene som ikke er klarlagt. Her er det avtaler som berører franchise-takere hos Eik og ansatte hos Lantmännen og tilknyttede forhandlere, og endringene er således temmelig sensitive, og må følgelig behandles på en skikkelig måte, sier Kjempekjenn.

Powered by Labrador CMS