Byggekranene er det nye landemerket på NMBU om dagen. Foto: Statsbygg
Byggekranene er det nye landemerket på NMBU om dagen. Foto: Statsbygg

Kranene kneiser på NMBU

Det nye veterinærbygget på Ås har stukket hodet over bakken og vi kan så smått ane konturene av et bygg på 63 000 kvadratmeter.

Publisert

I forbindelse med at veterinærutdanninga og Veterinærinstituttet er slått sammen med NMBU og skal flytte til Ås i 2019, er Statsbygg i ferd med å reise et nytt veterinærbygg. I tillegg skal det bygges et fellesbygg på 2100 kvadratmeter. Prosjektet «Campus Ås» er den største samlede utbygging i universitets- og høgskolesektoren i Norge noen gang. Til sammen vil nybyggene ha et bruttoareal på 74.800 kvm og en kostnadsramme på 7, 5 milliarder kroner.

Veterinærbygg med 2400 værelser

Det nye veterinærbygget består av åtte sammenknyttede bygninger med til sammen 2400 rom. Bygget vil inneholde tradisjonelle undervisningsarealer, kontorer, bibliotek og kantine. I tillegg vil det romme spesialarealer som laboratorier, dyrestaller, dyrehospital og akvarier m.m. Smittevernhensyn og internt arbeidsmiljø krever avanserte tekniske installasjoner og gode bygningstekniske løsninger for å skille mellom arealer med smittefarlig materiale og øvrige arealer. Anskaffelse av brukerutstyr til veterinærbygget gjennomføres som et eget prosjekt og innebærer innkjøp for i overkant av en milliard kroner, skriver Statsbygg.

Passivhus og mye bruk av tre

Fellesbygget vil være et sentralt og naturlig samlingspunkt for studenter, ansatte og besøkende og vil inneholde kantine, amfi, bibliotek, lesesaler og auditorier. Fleksible og robuste romløsninger skal gi mulighet for ulike aktiviteter gjennom døgnet, sesongen og året.

Statsbygg har høye miljøambisjoner for Fellesbygget, som skal være et passivhus med energiklasse A. Det vil brukes mye tre, både innvendig og utvendig med fasader i overflatebrent trepanel, som er både vedlikeholdsfritt og har en lang holdbarhet.

Statsbygg regner med å lyse ut Fellesbygget som en totalentreprise over sommeren 2017.

Se plantegning av veterinærbygget og ferske bilder fra byggeplassen

Relaterte artikler

Powered by Labrador CMS