NRF-oksen 11078 Gopollen er blitt en hit i utlandet. Foto: Geno
NRF-oksen 11078 Gopollen er blitt en hit i utlandet. Foto: Geno

Selger mer sæd ute enn hjemme

Geno solgte 471 000 NRF-sæddoser til utlandet i fjor. Det er mer enn det de omsetter i Norge.

Publisert

For tredje år på rad økte Geno salget av NRF internasjonalt og eksporterer nå flere sæddoser enn det selskapet selger her hjemme. I forhold til i 2015 økte salget til utlandet med 3,5 prosent.

– Internasjonalt er dette et konkurranseutsatt marked, og vi er glade for å ha økt salget også de siste 12 månedene, sier administrerende direktør i Geno, Sverre Bjørnstad.

Dette er bare starten

– Det har vært en utfordrende periode med lave melkepriser i flere land, og det er kanskje nettopp i de periodene som økonomien utfordres på melkebruket at NRF virkelig viser sin konkurransekraft med lette kalvinger, friske dyr og god produksjon og lønnsomhet for bonden, sier han og forteller at Geno har store planer om å øke slaget AV NRF internasjonalt.

– NRF-reisen har bare så vidt begynt, legger Bjørnstad.

Norsk Rødt Fe til 30 land

Norsk Rødt Fe fra Geno er nå tilgjengelig i 30 land. Noen av de mestselgende NRF-oksene internasjonalt i 2016 var Braut-sønnen 11078 Gopollen samt 11039 Skjelvan og 11060 Nymoen. Dette er gjennomgående gode okser med eksepsjonelle egenskaper for fruktbarhet, helse, bein, kalvingsegenskaper, klauvhelse, lavt antall dødfødsler og god produksjon.

Nytt avlsopplegg

–Geno har i løpet av de siste 12 månedene implementert genomisk seleksjon i hele avlsprogrammet for NRF. Av omtrent 100 000 aktuelle NRF-oksekalver født hvert år, selekterer og genotyper vi 3000, uttaler Bjørnstad.

– Kombinasjonen av genotype- og fenotypeinformasjon i ett steg gir oss grunnlaget for å velge ut de beste avkomma til bruk i NRF avlen, forteller han videre. – Vi kan med dette redusere generasjonsintervallet og tilby bøndene enda bedre og mer avansert avlsmateriell raskere.

Relaterte artikler

Powered by Labrador CMS