Da forloveden lovte henne så mange dyr hun ønsket, holdt Tonje ham på ordet. Nå er de gift, og har måtte bygge nytt fjøs som følge av løftet.
Da forloveden lovte henne så mange dyr hun ønsket, holdt Tonje ham på ordet. Nå er de gift, og har måtte bygge nytt fjøs som følge av løftet.

Hekta på dyr

Tonje Aas har det med dyr som noen har det med sko – det er alltid plass til et par til. Og i fjøset står ei tv-stjerne eller to.

Publisert

Ole Christian Aas er maskinentreprenør og hadde ingen planer om å utvide drifta på familiegarden han tok over for rundt 20 år siden. Det var før han traff dyreglade Tonje. I et forelsket øyeblikk lovte han henne alle de dyrene hun ønsket seg, og Tonje har tatt ham på ordet.

Nytt fjøs

De startet med et eldre løsdriftfjøs og 70 000 i kvote produsert av NRF-kyr. Siden har mye endret seg. Tonje begynte å kjøpe opp kvote, og de fant ut at de skulle bygge ut. I 2015 sto fjøset ferdig, og siden har stadig flere dyr komme til gards.

I fjøset står både Holstein og NRF, men Tonje har ikke nøyd seg med det. På garden har de også Sidet Trønder- og Norlandsfe (STN), Østlandsk Rødkolle, Dølafe og Vestlandsk Fjordfe. Snart kommer det også Telemarkfe, Vestlandsk Raudkolle og Jarlsbergfe.

– Det er et mål å ha alle de gamle rasene, sier Tonje.

Hun inseminerer selv og har nå 11-12 raser på dunken.

– Det er avl jeg synes er gøy, forklarer hun.

Ytelse fra 3500 til 14 000 liter

I dag har de 280 000 tonn i kvote, og de kunne hatt enda mer, men det er ikke Tonje interessert i. Interessen hennes ligger i avlsarbeidet, selv om det også reflekteres i volumet de produserer. Mjølkekyrne av rasene NRF og Holstein yter mellom 10 000 og 14 000 liter. Gamlerasene yter naturlig nok mindre. Her ligger ytelsen fra 3500 til 5000 liter.

– Vi har ei som ligger på 5500 liter nå, så jeg er veldig stolt av henne, sier Tonje.

Hun har 40 individer med stort og smått av gamlerasene. Hun kjøper gjerne ammeku av gamlerasen og trener dem så til å stå i mjølkeproduksjon ved å håndmelke dem.

Velfôra gamleraser

Alt i alt har de 180 kyr, hvorav 65 er mjølkekyr. De har imidlertid oppdaget at det ikke er bare-bare å ha gamle raser gående i løsdrift sammen med konvensjonelle mjølkekyr.

– Litt av problemet er at gamlerasene spiser like mye gras som de andre, og blir feite, sier hun med et lite sukk.

Hun kompenserer litt med å knipe inn på kraftfôret. Mens de vanlige mjølkekyrne får inntil 15 kg kraftfôr, får gamlerasene bare inntil åtte kilo.

Geit og høner

Tonje og Ole Christian driver primært med mjølkeproduksjon, men fru Dyregod har ikke klart å begrense seg til det. De har nemlig 40 høner og en besetning med geiter. Geitekjøttet selger de privat.

– Det begynte med ei geit, så ble det koppkje, og nå har vi 25 geiter, sier Tonje.

Bak står Ole Christian og rister på hodet.

– Det er ikke farlig å sende deg på kjøpesenteret, men på dyreauksjon eller i et fjøs …

Kjendisdyr

Tonje har også skapt seg en aldri så liten bigeskjeft ved å leie ut dyr til tv-produksjoner. Dyr fra garden deres har nemlig vært med i Farmen fem-seks ganger. Og i høst har geiter og godkua vært å se i HBO-serien «Beforeigners» med blant annet Nicolai Cleve Broch og Krista Kosonen.

Helt på jordet

Da vi spurte brukerne av nettsida vår hva de savnet, var det flere som ønsket mer stoff fra garder rundt omkring.

De fyldige gardsreportasjene og de grundige testene vil fortsatt være forbeholdt bladet, men i vekstsesongen bringer vi dere små snutter fra gardslivet her på nettsiden.

I serien Helt på jordet  tar vi en kjapp prat med bønder på jordet.

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS