Grove og lange sagkjeder kan forklare den effektive kappinga med Stihl-kjedet. Illustrasjonsfoto: colourbox.com

Stihl-kjedet kapper kjappest

Stihl RMHS kommer best ut i en svensk test av sagkjeder til skogsmaskiner.

Publisert

Det er det svenske Skogforsk som har gjennomført sagkjede-testen. Bakgrunnen for testen var at forskerne ville se hva den nye kjedemodellen, Oregon 19HX, kunne prestere. Nykommeren skulle da prøve seg mot kjedene Carlton B8 og Stihl RMHS.

Gjentar bedriften

Testen underbygde resultatet fra en tidligere Skogforsk-test hvor Stihl RMHS også kappet raskest. Stihl-kjedet var 6-7prosent raskere enn de to andre kjedene, som kom noenlunde likt ut.

Se også: Lynkurs i filing av sagkjeder

Grovere i kjeften

Stihl-kjedet har noe breiere og lengre sagtenner enn de to andre kjedene, noe som kan forklare den mer effektive kappinga. Flisa fra sagkjedet til Stihl er også noe grovere enn fra de to andre. Det kan bety en mer effektiv uttransport av sagsponen.

Om testen

Målingene i sagkjede-testen ble gjort ved Skogforsk sin testrigg i Sävar, Västerbotten i Sverige. I testen inngikk fabrikknye/nyslipte kjeder. Kappinga skjedde på ferskt, ikke-frossent granvirke. Stokkene hadde en diameter på mellom 131 og 457 mm.

Det finnes få tilsvarende uhildede, tester og det er lite publisert materiale som viser avvirkningskapasiteten for de ulike sagkjedene. Mesteparten av kunnskapen finnes hos firmaene som produserer kjedene og annet utstyr relatert til kapping, heter det i rapporten fra Skogforsk.

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS