Lord Bramford og sønnen viser fram den elektriske gravemaskinen JCB 19C-1 E-tec. Foto: JCB
Lord Bramford og sønnen viser fram den elektriske gravemaskinen JCB 19C-1 E-tec. Foto: JCB
Volvo fikk pris for prototypen EX2 tidligere i år. Foto: Volvo CE
Volvo fikk pris for prototypen EX2 tidligere i år. Foto: Volvo CE

Elektriske minigravere fra JCB og Volvo

Stadig flere maskiner får versjoner som er elektrisk drevet. Både JCB og Volvo har vist fram elektriske minigravere denne våren.

Publisert

Siden små elektriske gravemaskiner hverken slipper ut avgasser eller har det samme støynivået som sine dieseldrevne søsken, har de den fordelen at de kan benyttes innendørs eller i tunneler uten at det er behov for kostbare systemer for å handtere eksosen.

Elektrisk fra JCB

JCB 19C-1 E-tec er den første elektriske gravemaskinen fra britene og ble lansert nå i våres. Den skal ha en 48V drivlinje og standard lastfølende hydraulisk system.

Maskinen har tre batteripakker med litium-ion batterier, som gir en lagringskapasitet på 312 Ah (15kWh). Den lades via 230V-uttak, og det tar seks timer å fullade den. Da skal du kunne bruke den i rundt fire timer.

Det er mulighet for hurtiglagring, som da tar 2,5 timer. Det er også mulig å klattlade den i pauser o.l., gitt at det er tilgang til ladepunkt.

Pris til prototype for Volvo

Volvo CE har også kommet med en prototype av en elektrisk minigraver, som har fått navnet EX2. Den ble først lansert i fjor på denne tiden, og har nå fått en innovasjonspris.

Maskinen har to litium-batterier på til sammen 38 kWh. EX2 har en arbeidstid på åtte timer.

Byttet ut hydraulikken

EX2 skiller seg videre ut ved at også det hydrauliske systemet er byttet ut. I stedet brukes elektrisk lineær aktuator. Dette, sammen med det reduserte kjølebehovet, skal bidra til at maskinen blir enda stillere.

– Fordi EX2 er helelektrisk, og det ikke er noen mekaniske manøverspaker, kan du fjernstyre den fra en mobiltelefon eller et nettbrett. Dette øker sikkerheten i farlige arbeidsmiljøer, sier Ahcène Nedjimi, prosjektleder for EX2 hos Volvo CE, i en pressemelding.

Like sterke som dieseldrevne

EX2 er fremdeles kun en prototype og vil ikke være tilgjengelig for salg riktig ennå.

Både JCB og Volvo skal ha tilsvarende kraft og styrk som dieseldrevne maskiner av samme type.

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS