Har du tilstrekklig lys på traktoren vinterstid?
Har du tilstrekklig lys på traktoren vinterstid?
Godt lys i vintermørket er viktig.
Godt lys i vintermørket er viktig.

Tips til lys på vintertraktoren

Skal du bruke traktoren i arbeid vinterstid, kan disse tipsene om lys være nyttige.

Publisert

Anbefalingene nedenfor er redaksjonens egen. De er basert på traktortester hvor vi blant annet har sett på lys på traktorer.

Kryss av for mye lys

Skal du kjøpe ny traktor og bruke denne når det er mørkt, kan du likså godt krysse av for den største lyspakken først som sist. De fleste av lyktene kan du bytte ut senere om det skulle være ønskelig, men det å få fram et tilstrekkelig ledningsnett i tak og hyttestolper er best utført på fabrikk. Mange traktorer er i dag så tettpakket i tak og stolper at du vil slite om du skal trekke kabel sjøl.

Du skal heller ikke ta det for gitt at kablene ligger der om ikke lyktene er bestilt. Med tilstrekkelig kabling og kraftig nok dynamo har du et godt utgangspunkt, også om du kanskje vil ha andre lykter.

Husk høyt kjørelys

Tenk også på hvordan traktoren er utstyrt og hvordan du kommer til å bruke den i vintermørket. Har traktoren frontlaster, bør du ha høytmontert kjørelys til bruk når lasteren eller plogen sperrer for lyktene i grillen.

Led, xenon eller halogen?

Led-lys gir mer lys for strømmen, altså kan det monteres kraftigere lykter uten at strømnettet blir belastet mer. Kun led eller xenon gir veldig god lysspredning, men dårlig kontrast i snøen. Halogen erbedre til å få fram konturer og kontraster i snøen, men har dårligere lysspredning.

Særlig vinterstid kan derfor en kombinasjon av både led-lys og halogen fungere fint.

Det ideelle lysbildet

Det ideelle lyset har lang rekkevidde. Det har god spredning, slik at du kan se dyr, syklister eller fotgjengere som kommer inn fra sida.

Intensiteten på lyset bør være så jevn som mulig i hele det opplyste området. Intenst opplyste områder vil svekke nattsynet ditt og gi mindre utbytte av de svakt opplyste områdene. Dessuten, lyset må være slik at det ikke oppstår sjenerende refleksjoner.

Følg meg hjem

Når du forlater traktoren i mørket, er livet mye enklere om traktoren har følg-meg-hjem lys. Denne funksjonen holder noen av lampene tent ei kort stund etter at du har lukket døra.

Sjekk lysene før du handler!

I en av testene våre, der vi testet nær- og fjernlys, hadde en av traktorene et så skuffende dårlig kjørelys at vi vurderte det som uforsvarlig i bruk på veien. Vi kan ikke skjønne annet enn at det må ha vært en feil på lyset, og det får stå som en påminnelse om å sjekke også lysene før du handler.

Powered by Labrador CMS