Napper riset i stedet for å sprøyte

SE VIDEO: Lena Maskin har tatt inn en risnapper fra Kloppenburg.

Publisert

Det er tid for å få livet av potetplantene rundt omkring. Uten plantevernmiddelet, Reglone, blir det ekstra spennende i år. Mange har kjøpt risknuser, andre stoler på nye plantevernmidler og noen tester ut andre, mer ukjente metoder.

Napper opp

Svein R. Wold-Hansen i Lena Maskin har tatt inn en Kloppenburg risnapper. Funksjonen ligger i navnet, at den bokstavelig talt napper riset opp av potetfåra. Teknologien er ikke ny da Kloppenburg har produsert risnappere i flere tiår, men metoden har ikke blitt noe særlig brukt så lenge Reglone har vært på markedet. I hvert fall ikke i Norge.

- Den skal dra riset av potetene med røtter og hud og hår, så du får en avmodning som begynner med det samme og du får raskere skallfaste poteter, sier Wold-Hansen under en demokjøring på Jømna sør for Elverum.

Se Svein forklare hvordan napperen fungerer i videoen over!

Skal erstatte sprøyta

Du får to-tre risknusere for prisen av denne risnapperen, men Kloppenburg poengterer det hele med at du slipper å sprøyte i tillegg. Noe som ofte er tilfellet etter risknusing. Nå skal det dog sies at du må knuse riset også før du kjører napperen og prisen er på rundt 370 000 kroner avhengig av størrelse og utstyr. De nye nedsviingsmidlene Gozai og Spotlight er også dyre i drift, da de gjerne må brukes i to eller tre overfarter.

Powered by Labrador CMS