Grønt er skjønt

I år har vi en oppfordring til dere som har tiendeklassinger i hus eller ungdommer som snart skal velge studium etter videregående: legg bort svartmalingen de neste ukene og finn fram lovprisingen av landbruket.

Publisert

enne lederartikkelen er hentet fra Bedre Gardsdrift 1/2018:

I disse dager foregår det viktige forberedelser for framtida. Rundt omkring i Norges land sitter lokallag og regionlag i Bondelaget og Småbrukerlaget og forbereder årets jordbruksforhandling. Samtidig skal landets tiendeklassinger ta et viktig valg. De skal ta steget over fra grunnskolen og inn i ei framtid som de nå får være med og forme. Skal de velge studieforberedende eller yrkesfaglige program? Idrettsfag eller naturbruk?

Jordbruksforhandlingene er viktige, bønder skal selvsagt ha skikkelig betalt for jobben de gjør. Men i år har vi en oppfordring til dere som har tiendeklassinger i hus eller ungdommer som snart skal velge studium etter videregående: legg bort svartmalingen de neste ukene og finn fram lovprisingen av landbruket.

Hva er det som gir deg glede som bonde? Er det synet av feit og fin matjord som velter seg fram bak plogen? Stoltheten av å produsere mat som før ikke bare din egen familien, men samfunnet rundt deg?

Om vi som er voksne i dag sitter rundt middagsbordet og klager over lønnsnivået i landbruket, over lange arbeidsdager og om hvordan regjeringen ikke stimulerer til rekruttering til bransjen, kan du være sikker på at neste generasjon fanger opp denne misnøyen. Hvor fristende er det da for en tenåring å søke seg til naturbruk?

Vi heier på ungdommen og håper at flere ser verdiene i å ta en agronomutdanning. Det er over tjue videregående skoler som tilbyr treårig agronomutdanning, fra nord til sør. Og du finner naturbruk ved enda flere skoler enn det, for de som er mer interessert i skog, gartnernæring eller hestefag.

Ungdommer skal selvsagt sjøl velge den retning de skal gå, men som voksne behøver vi i det minste ikke å snakke ned landbruket. Så la politikk være politikk, og se lyst på livet de neste ukene. Hva er det som gir deg glede som bonde? Er det synet av feit og fin matjord som velter seg fram bak plogen? Stoltheten av å produsere mat som før ikke bare din egen familien, men samfunnet rundt deg? Er det kanskje det å gå i fjøset, hilse på godsauen, og kjenne roa som senker seg når dyra eter? Eller er det tilfredsheten når du endelig løser et teknisk problem du har grublet over?

Del positive glimt fra gardslivet på sosiale medier. Smil når du går i fjøset, og smil når du kommer inn igjen.

Vi påvirker framtida ikke bare gjennom politiske valg, men vel så mye gjennom valgene vi tar i hverdagen. I dag og de neste ukene kan du være en viktig brikke når framtida skal formes og viktige valg i unge liv skal tas. Kjenn på gleden du har i hverdagen som bonde, og del den. Fortell om det til ungdommen. Del positive glimt fra gardslivet på sosiale medier. Smil når du går i fjøset, og smil når du kommer inn igjen. Norge trenger bonden, og landbruket trenger ungdommen.

Bedre gardsdrift kommer ut ti ganger i året, og er Norges eneste frittstående landbruksfagblad. Vi fokuserer på teknikk, økonomi og vedlikehold, og har reportasjer fra hele landet. Årlig har vi minst 30 sider traktortester og 25 sider gardsanalyser.

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS