Navarsete
Navarsete

God jul til Liv Signe og Lars Peder!

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk er stolt som en hane over forslaget til ny Dyrevernslov. Men det hjelper lite med flotte ord og høge krav dersom ingen har råd til å gjennomføre dem i praksis.

Publisert

Bygging av fjøs er en av de største investeringene du gjør som bonde. Forhandsgodkjenning av fjøs er historie. I dag kommer Mattilsynet først på inspeksjon når fjøset er ferdig og tatt i bruk. Har ikke planleggeren gjort jobben sin, er det du som byggherre som får svi.

- Nå planlegger vi på lykke og fromme. Det var bedre før, sier en erfaren fjøsplanlegger.

Flere utviklere nye og rimeligere innredningsløsninger, men ingen vil ta ansvar for å godkjenne dem. Mattilsynet vrir seg unna og skylder på manglende teknisk kunnskap. Har du tenkt på det, Lars Peder?

Leiekjøring er i dag den mest utbredte tilleggsnæringa for norske bønder. Men også her stikkes det kjepper i hjulene. Myndighetene, med samferdselsminister Liv Signe Navasete på toppen, prøver etter beste evne å etablere den etter hvert så mye omtalte "5 km-regelen".

En maskinstasjon i Rogaland søkte Statens vegvesen om tidsbegrenset dispensasjon for å flytte ei skålharv med bredde på 3,77 meter. Søknaden ble innvilget med følgende begrensing:

Det tillates kjørt kortere strekninger, ca. 5km, på offentlig veg når forflytting er ledd i den vanlige utnyttelse og bruk av maskinen.

Med de fleste kundene inntil 15 km fra garden, er dispensasjonen i praksis verdiløs. Regelen gjelder all redskap over 2,55 meter. Det sikkert flere av dem i hjembygda di også, Liv Signe?

Vi ønsker begge ministerne ei velfortjent og fredfull jul. Som dere ser er det nok å ta tak i når dere er tilbake på jobb i januar!

Et godt BG-år

Det har vært et godt år for Norge, pleide gammelkongen å si i sin nyttårstale. Det samme kan vi si om BG-året 2008. Flere faste lesere, økt annonsesalg og et stadig mer omfangsrikt Bedre Gardsdrift. Samtidig er www.gardsdrift.no én av de best besøkte hjemmesidene innen landbruket.

Tall fra opplagskontrollen i Fagpressen viser at Bedre Gardsdrift er landets største landbrukstidsskrift. I alt 15 649 bønder betaler for et abonnement på bladet, noe som er godt og vel 1500 flere enn nummer to. Det synes vi er hyggelig lesing. Vårt håp er at du fortsatt vil trives med bladet. Vi vil gjøre det vi kan for at du også i 2009 finner matnyttige tips og inspirasjon på sidene.

Godt år!

Dette er lederartikkelen fra Bedre Gardsdrift nummer 10 2008. Har du ikke abonnement på bladet kan du bestille det her.
Ønsker du å lese denne utgave nummer 10 av Gardsdrift kan den kjøpes og lastes ned elektronisk her.
"
Powered by Labrador CMS