godteri (colourbox)
godteri (colourbox)

Berserk i gottebutikken?

De fleste har en eller annen gang kjøpt større og bedre enn det som strengt tatt var nødvendig...

Publisert

Med et ferskt førerkort i lomma skulle jeg kjøpe bil for første gang. Pengeboka tilsa ei Volkswagen-boble. Jeg kom ut med en Datsun 120 Y som sprengte budsjettet. Det var det avavrunda dæsjbordet på japaneren jeg ikke kunne motstå.

Berserk i traktoravdelinga

De fleste av oss har gått berserk i bilbutikken. Da er ikke skrittet langt over i traktoravdelinga. Også her har jeg syndet.

Kjøpt større og dyrere enn jeg strengt tatt behøvde. Når jeg først er idet bekjennende hjørnet kan jeg innrømme at treskeren var i drøyeste laget. Hengeren, pressa og slåmaskinen likeså. Jeg kom aldri på tanken om å "flotte" meg i fjøset.

Trenger manager

Jeg er den første til å forstå folk som får vann i munn og faller for fristelsen. Det finnes mye lekker maskinvare å få kjøpt. Sjøl om jeg nå er "omvendt", får du ikke meg til å komme trekkende med en moralsk pekefinger.

Sånne som oss trenger derimot en manager. Eller bedre: en uhilda mekaniseringsrådgiver som kan hjelpe oss til å se helhet på bruket og gjøre investeringene etter behov og ikke bare etter lyst.

Funksjonelt driftsapparat

I grunnen koker alt dette ned til én ting: prioritering! Hele hemmeligheta er et oppegående og funksjonelt driftsapparat på de områdene du tjener penger. Det er dårlig økonomi å ha en splitter ny traktor stående på tunet mens du sliter livet av deg i fjøset med tungvinn fôrhandtering. Og hva hjelper det med en diger tresker dersom du ikke har kapasitet til å ta unna kornet?

Nå veit vi at de fleste av våre lesere både gjør fornuftige innkjøp og smarte prioriteringer. Vi skal ikke være noen festbrems å ta fra folk gleden ved å handle nytt utstyr. Det finnes gode argumenter for de fleste kjøp, men det er lov å stoppe opp og vurdere rekkefølgen på investeringene. Gleden av å kjøpe noe nytt blir ekstra stor når du veit med deg sjøl at du har vært "fornuftig".

Debatt om mekaniseringsøkonomi

I skrivende stund foregår det en konstruktiv debatt om mekaniseringsøkonomi på wwww.gardsdrift.no - representert med Zetor på den ene sida og de mer prestisjetunge merkene på den andre.

Vi kan bare oppfordre folk om å henge seg på i diskusjonen.

Powered by Labrador CMS