Etter 14 år som leietakere er Kverneland igjen herre i eget hus på Øksnavad. Foto: Kverneland

Kverneland kjøper tilbake plogfabrikken på Øksnavad

I 2003 solgte Kverneland Group plogfabrikken på Øksnavad til lokale investorer. Nå har de kjøpt den tilbake for 40 millioner euro.

Publisert

Kverneland fikk 142,5 millioner for fabrikken i 2003, og har siden da vært leilendinger i eget hus. Dai Watanabe, konsernsjef i Kverneland Group, sier i en pressemelding at oppkjøpet er et viktig strategisk skritt etter betydelige investeringer i plogfabrikken de siste årene.

Kubota har siden oppkjøpet av Kverneland i 2012 investert over 350 millioner kroner i plogfabrikken. De siste årene er mye av produksjonsutstyret blitt fornyet, det er bygget nytt testsenter, og all virksomhet er blitt samlet på ett sted.

Fortsatt norsk produksjon

Tilbakekjøpet av fabrikken bekrefter at Kubota vil det skal produseres ploger i Norge og Rogaland i mange år framover.

Administrerende direktør Magne Svendsen sier til Stavanger Aftenblad at det de siste 10-15 årene er blitt vurdert flere ganger om produksjonen skal flagges ut, men at det ikke lenger er tema. Selv om Norge har høyere lønnskostnader, kompenseres dette med ny teknologi og økt bruk at robototer i produksjonen.

Storordre til Kina

Olav Stangeland, som er en av de lokale investorene, sier til Stavanger Aftenblad at de kunne fått mer for ved å selge til en finansiell aktør, men at det var viktig å gjøre et grep som sikret de nær 600 arbeidsplassene på Øksnevad.

Kverneland melder om sjelden stor ordrebok, og at det er planer om betydelige ansettelser i tida framover. Noe av dette skyldes ordre til Kina på nærmere 200 ploger.

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS