Fjørfekjøtt-produksjonen vingeklippet

Produksjonen av fjørfe-kjøtt gikk ned med 13 600 tonn fra 2014 til 2015. Det er et fall på hele 13 prosent.

Publisert

Sjøl om både slakt av svin, sau og strofe økte, var ikke dette nok til å hindre at den samla kjøttproduksjonen gikk ned med 5500 tonn til 332 800 tonn fra 2014 til 2015.

Av den samla kjøttproduksjonen utgjorde svin 40 prosent, fjørfe 28 prosent, storfe 24 prosent og sau åtte prosent.

Klarte ikke å kompensere for nedgangen

I nevnte periode økte produksjonen av svinekjøtt med 5800 tonn og produksjonen av saue- og storfekjøtt med henholdsvis 1400 og 900 tonn. Men til tross for denne økninga, klarte ikke det å utlikne for nedgangen i fjørfekjøtt-produksjonen, skriver Statistisk sentralbyrå.

Kjøttfylket Rogaland

Det er Rogaland som har den høyeste totale kjøttproduksjonen, og i 2015 sto dette fylket for 23 prosent av totalproduksjonen. Nord-Trøndelag og Hedmark sto hver for seg med om lag 13 prosent, mens Østfold og Oppland hadde respektive 9 og 8 prosent av totalproduksjonen.

Svin

Det blei produsert 134 700 tonn svinekjøtt i 2015, og 30 prosent av dette ble produsert i Rogaland. Deretter fulgte Hedmark og Nord-Trøndelag, hver med 14 prosent av svinekjøttproduksjonen.

Fjørfe

Fjørfeproduksjonen er konsentrert til Rogaland, Østfold, Hedmark, Nord- og Sør- Trøndelag. I 2015 ble 87 prosent av en total produksjon på 92 500 tonn produsert i disse fem fylkene. Rogaland hadde den høyeste delen av fjørfeproduksjonen med 20 prosent, tett fulgt av Østfold og Hedmark, med respektive 19 og 18 prosent. Nord-Trøndelag produserte 17 prosent av fjørfekjøttet, mens Sør-Trøndelag sto for 12 prosent.

Storfe

Av i alt 79 700 tonn storfekjøtt ble 17 prosent produsert i Rogaland. Deretter fulgte Oppland med 15 og Nord-Trøndelag med 11 prosent.

Vel en femtedel av i alt 25 600 tonn sauekjøtt kom fra Rogaland i 2015, mens 12 prosent kom fra Oppland. Fylkene Hordaland, Sogn og Fjordane og Nordland hadde hver for seg 9 prosent av sauekjøttproduksjonen.

Powered by Labrador CMS