Svineribbe blir nok snart å finne på mange fat rundt omkring. Foto: Matprat

Ingen jul uten svineribbe

21. desember: Svineribbe, eller bare ribbe, er kanskje den mest brukte retten til julemiddagen her til lands.

Publisert

– Stekt svineribbe, som i dag er den mest populære julematen i Norge, er en juletradisjon av "nyere" dato. Det var først da komfyren kom i bruk at man hadde muligheten til å steke ribbe i ovnspanne i stekeovnen, forteller Norges Bygdekvinnelag på nettsiden NorskTradisjonsmat.no.

Her har de samlet tradisjonsrike matretter fra hele landet, og en av dem er selvsagt svineribbe. Framgangsmåten for hvordan du tilbereder svineribbe til jul finner du her.

Krydre i god tid

Og skal vi tro bygdekvinnelaget, kan du godt begynne å tenke på svineribba allerede i dag.

– Ribba blir best om ho får stå med salt og pepar i 2-3 dagar før ein steikjer ho, skriver de.

Oppskrifta kommer for øvrig fra Førde.

Få sprø svor

Opplysningskontoret for egg og kjøtt, Matprat, har også gode råd om hvordan du tilbereder ribba og ikke minst hvordan du får sprø svor.

– Ofte får ribba sprø svor av seg selv, hvis ikke kan du gjøre følgende mot slutten av steketiden: Sett panna høyere i ovnen og øk temperaturen til 250 °C, eller bruk ovnens grill. Følg nøye med så du ikke brenner svoren, ikke forlat ovnen, for dette går raskt. Hvis bare deler av ribba har fått sprø svor, kan disse dekkes med aluminiumfolie, slik at de ikke blir brent.

Ingen jul uten svineribbe
#ingenjulutenbonden

#ingenjulutenbonden

  • I år teller vi ned til jul med taggen #IngenJulUtenBonden 
  • I en artikkel hver dag fram mot jul løfter vi fram ulike måter at bonden og bondens produkter bidrar til den gode julefølelsen
  • Vi oppfordrer også andre til å bruke taggen #ingenjulutenbonden i sosiale medier for å vise hva bonden betyr for julefeiringa, enten du bor på bygda eller i byen
Powered by Labrador CMS