Pinnekjøtt. Foto: Matprat
Pinnekjøtt. Foto: Matprat

Ingen jul uten pinnekjøtt

17. desember: Pinnekjøtt har vært julemat i århundrer.

Publisert

En tredjedel av befolkningen spiser pinnekjøtt julaften, og i følge Norges Bygdekvinnelag finnes det sikre kilder på at pinnekjøtt eller saueribbe ble bruk som julemat 1700-tallet. De regner likevel med at retten ble brukt også før denne tid.

På nettsiden NorskTradisjonsmat deler Bygdekvinnelaget framgangsmåten for å lykkes med den tradisjonsrike saueribba. Oppskrifta har de hentet fra boka Fjordamat, som Sogn og Fjordane Bygdekvinnelag fikk utgitt i 2008.

Smaker ikke forskjell på sau og lam

Det er forresten synd at «ingen» vil ha sauekjøtt lenger, bare lam. Ikke minst er det dumt, fordi så få av forbrukerne faktisk klarer å smake forskjell på sau og lam. Det kom nemlig fram i en undersøkelse som Nofima gjorde i 2015.

– Vi tror vi bare liker lam, men våre tester viser at forbrukere flest ikke klarer å kjenne forskjell på smaken av lam og en fire år gammel sau, uttalte Kristine S. Myhrer den gangen.

Ingen jul uten pinnekjøtt
#ingenjulutenbonden

#ingenjulutenbonden

  • I år teller vi ned til jul med taggen #IngenJulUtenBonden 
  • I en artikkel hver dag fram mot jul løfter vi fram ulike måter at bonden og bondens produkter bidrar til den gode julefølelsen
  • Vi oppfordrer også andre til å bruke taggen #ingenjulutenbonden i sosiale medier for å vise hva bonden betyr for julefeiringa, enten du bor på bygda eller i byen

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS