Surkål. Foto: Matprat / Studio Dreyer-Hensley

Ingen jul uten surkål

18. desember: Surkål er et selvskrevet tilbehør på middagsbordet julaften, kanskje spesielt på Vestlandet.

Publisert

Både syrnet og gjæret kål har lange tradisjoner.

– Surkålen slik vi kjenner den har nok opprinnelse i Østen. I land som Kina og Korea er kålen så sentral at den finnes i et utall variasjoner med aner et par tusen år tilbake, skrev Aftenposten i førjulstiden for en del år tilbake.

Om det stemmer, skal vi ikke avgjøre, men at retten har fått en plass på julebordet mange steder er i alle fall sikkert.

Lag surkål selv

Du kan selvsagt gjøre det lettvint og kjøpe surkål på pose, men hvorfor ikke lage det selv fra bunnen av. Framgangsmåten er slettes ikke vanskelig, du trenger bare litt tid til å la kålen trekke lenge nok til å bli myk. Og det fine er at dette tilbehøret kan du lage i god tid før julemiddagen.

På nettsiden NorskTradisjonsmat.no finner du en oppskrift på surkål hvor de benytter lettsaltet svineknoke i framtstillingen, mens på Matprat.no finner du en oppskrift med epler. Felles for begge er imidlertid eddik, sukker og karve og selvsagt hodekålen.

Ingen jul uten surkål
#ingenjulutenbonden

#ingenjulutenbonden

  • I år teller vi ned til jul med taggen #IngenJulUtenBonden 
  • I en artikkel hver dag fram mot jul løfter vi fram ulike måter at bonden og bondens produkter bidrar til den gode julefølelsen
  • Vi oppfordrer også andre til å bruke taggen #ingenjulutenbonden i sosiale medier for å vise hva bonden betyr for julefeiringa, enten du bor på bygda eller i byen

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS