Jo og Shane Kelly sammen med Calvin Stead fra Kelly Engineering og Argo Kukk fra estiske Agri Partner. Pressefoto

Skal produsere kjedeharver i Tyskland

Den første tyskproduserte kjedeharva er levert.

Publisert

Kjedeharva, eller Kelly Chain, er en australsk oppfinnelse.

Dette er kjedeharv

Harva er bygd opp av fire skråstilte kjeder med skåler i en såkalt diamantformasjon. Kjedene er festet til svivler. Den første rekka kaster jorda inn mot midten, mens den andre rekka kaster jorda utover mot kantene.

Oppbygningen gjør at harva egner seg til å lage såbed. I tillegg gjør plasseringen av skålene at harva egner seg godt til både ugrasbekjempelse og til å kutte opp planterester. Produsenten kan skreddersy harva med forskjellig størrelse og utforming på skålene etter kundens behov.

Første gikk til Estland

Selv om kjedeharva ikke er så kjent i Norge, er den ingen nyhet. Harva har vært tilgjengelig på det europeiske markedet i flere år. Allerede i 2009 skrev vi om kjedeharva (BG 9/2009). Den gang var det snakk om at den skulle settes i dansk produksjon. Nå har selskapet bak oppfinnelsen, Kelly Engineering, inngått en avtale med en tysk redskapsprodusent i Stolpen som skal produsere kjedeharva for å møte etterspørselen.

Den første av seks tyskproduserte harver ble ferdigstilt i fjor. Harva ble levert til en bonde i Estland den 19. mai i år. Produksjonen av de siste kjedeharvene er også i gang.

Kelly Engineering produserer fortsatt redskap i Booleroo i Australia for det australske markedet.

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS