Traktorstatistikken: Verste januar noensinne

John Deere starter bra, men ellers er januartallene sørgelig lesning.

Publisert

2018 starter ikke med noe brak sånn statistisk sett. Januar er som regel en ganske bra måned for traktorregistreringer, men i år er det kun registrert 157 traktorer her til lands i årets første måned. Til sammenligning er snittet for januar måned de siste ti årene 295 traktorer. Det nærmeste vi kommer så dårlige januartall er i 2010 da det, i ringvirkningene av finanskrisen, ble registrert 191 traktorer.

John Deere starter bra med sine 53 registreringer. Dette kan ha vært påvirket av deler av den store leveringsforsinkelsen Felleskjøpet pratet på før nyttår. Så her kan det være prat om traktorer solgt før årskiftet. Dette gir Felleskjøpet en urealistisk, og likeså foreløpig, markedsandel på hele 33 prosent.

Valtra starter året som i fjor med sine 35 traktorer, én mindre enn i januar 2017. Men det mest oppsiktsvekkende er Massey Ferguson og New Holland. MF har bare tre (!!!) registreringer i januar, hele 49 færre enn samme måned i fjor. Det er deres verste måned siden vi startet å føre vår statistikk i 2006. Til sammen har Eik kun registrert 48 Agco-traktorer og har til sammen en markedsandel på 30 prosent. I 2017 (hele året) sørget Agco-traktorene for 48 prosent markedsandel. Også New Holland har et kraftig fall, med 27 traktorer færre enn i fjor, og har fått unna kun åtte traktorer.

Ellers seiler fortsatt Lovol på suksessbølgen fra debutåret 2017, med fem registreringer (endte opp på 10. plass).

I 2006 starta Bedre Gardsrift, som første norske tidsskrift, registreringsstatistikk for traktor kvar månad på nett. Som regel har vi vore klare om kvelden, når vi får tala få Opplysningsrådet for vegtrafikken på epost, og lagt ut både statistikk og kommentar før midnatt, sånn pluss/minus. Unikt for Bedre Gardsdrift er at vi har luka bort slikt som ikkje skal reknast som traktor. Til dømes hjullastarar eller veterantraktorar.

Relaterte artikler

Powered by Labrador CMS