Om kort tid skal alle danske minker være avlivet og destruert. Foto: Colourbox
Om kort tid skal alle danske minker være avlivet og destruert. Foto: Colourbox

Danmark avliver alle mink - kan bety slutten for næringen

I en pressekonferanse i dag uttalte den danske statsministeren Mette Frederiksen stor bekymring for koronasmitten i landets minkfarmer. Det kan bety kroken på døren for dansk minkindustri.

Publisert

Ifølge statsministeren er det nå funnet smitte på 207 av landets rundt 900 minkfarmer. Det skjer til tross for at det har vært iverksatt tiltak for å begrense smitten.

– Samtidig er det funnet nye typer koronavirus, både i minkbesetningene og i lokalbefolkningen. Man er altså ikke klart å begrense smitten fra omliggende områder, sier Frederiksen.

Viruset muterer

Verre enn det er det imidlertid at de nå observerer endringer i viruset.

– Det er funnet fem eksempler på virus i minkfarm og tolv eksempler i mennesker på virus som utvikler seg til å gi nedsatt følsomhet for antistoffer, sier statsministeren.

Det kan skape problemer for en kommende vaksine. Det er derfor nå bestemt at alle minker i landet skal avlives for å få bukt med smitten.

Avliver samtidig næringen?

Landbruksminister Mogens Jensen uttaler at det i realiteten betyr at det vil bli en nedstengning av danske minkfarmer i en årrekke. Den kan i verste fall bety slutten for dansk minkindustri.

– Regjeringen har på bakgrunn av anbefalinger fra helsemyndighetene besluttet å avlive alle mink i Danmark, også alle avlsdyr. Dermed er framtiden for dansk minkproduksjon ødelagt, skriver interesseorganisasjonen Danske Minkavlere i en pressemelding.

– En katastrofe

De kaller regjeringens beslutning for en katastrofe.

– Det er i realiteten en varig nedstenging og avvikling av pelsdyrnæringen, og vi må se det som en ekspropriasjon av alle bedrifter og virksomheter som er berørt. Det er alle disse menneskers livsverk, deres hverdag, deres arbeid, ja, hele fundamentet, som blir fjernet, sier Tage Pedersen, som er leder for Danske Minkavlere.

Powered by Labrador CMS