Orkel Dens-X pakker bak en Claas traktor i kveldinga.
WrapSave skal markedsføre en ny teknologi for rundballepakking som bruker betydelig mindre plast enn andre pakkere.

Orkel starter nytt selskap for ny pakketeknologi

Fannrem-bedriften går sammen med investeringsselskapet CoFounder og etablerer firmaet WrapSave AS som skal utvikle en ny plastsparende rundballepakker.

Publisert

De to trøndelagsselskapene har inngått et samarbeid om en ny teknologi for pakking av rundballer.

Utgangspunktet er at hver rundball krever over om lag halvannen kilo plast. Med ca. 500 millioner rundballer produsert globalt hvert eneste år, gir det et årlig forbruk på rundt 800 000 tonn plast. Her kan det med andre ord være store mengder å spare om hver rundball krever litt mindre plast.

Dronefoto av tusenvis av rundballer stablet tre i høyden på et stort område et sted i utlandet med en teleskoplaster i forgrunnen.
Det går med enorme mengder med plast til rundballepakking globalt hvert eneste år.

Fra utviklingsprosjekt til kommersialisering

Dette er en problemstilling Orkel har jobbet en stund. I 2022 fikk de 1,6 millioner kroner i støtte fra Forskningsrådet for å utvikle en ny teknologi for pakking av rundballer. 

Det er denne teknologien som nå blir lagt inn under det nye selskapet WrapSave. De har utvikler en ny pakkemaskin som de mener kan redusere plastforbruket med 40 prosent og likevel ivareta kvaliteten på fôret. I tillegg skal pakkingen gå raskere, slik at bonden får produserte rundballer per time.

WrapSave skal stå for kommersialiseringen  av denne nye teknologi for pakking av rundballer.

Ser et globalt marked for WrapSave

 Selskapet har tro på at den nye løsningen vil ha interesse for mange, og ikke bare i Norge eller innenfor landbruket.

– Plast er nyttig for å bevare verdifulle ressurser fra landbruket, men medfører også utgifter og forsøpling. Det vakre med løsningen vår er at den når ut også til de som ikke er miljøbevisste. Den økonomiske fordelen er motivasjon nok i seg selv. Derfor tror vi på stort globalt marked, sier Gjermund Kambestad fra Orkel.

 Etableringen av WrapSave er nå godt i gang, og de har både fått på plass en ledelse og hentet inn økonomisk støtte gjennom Orkel Holding, KLP-fondet til Cofounder og Innovasjon Norge.

Powered by Labrador CMS