Ytelsen på traktoren tilsvarer rundt 400 hk.
Ytelsen på traktoren tilsvarer rundt 400 hk.

Midjestyrt stortraktor på biogass og strøm

Auga group fra Litauen er en av Europas største økomat-selskaper. Nå presenterer de en relativt stor midjestyrt hybridtraktor.

Publisert

Traktoren går nemlig på biometan og strøm. Navnet på prototypen av den store hybridtraktoren er Auga M1. Traktoren kan kjøre opp til 12 timer på biogass og strøm. Det var ikke tilfeldig at biometan ble valgt ut som alternativt drivstoff. Metan fra husdyr som blir konvertert til biometan, er ifølge produsenten en av de grønneste typene av biodrivstoff.

Det er to store utfordringer med biometan som drivstoff på traktorer. For det første er det ineffektivt å tanke og det er heller ikke flust av plasser å få tak i drivstoff. Dette har Auga group løst ved å utstyre traktoren med utskiftbare gasspatroner. Størrelsen på gasspatronene gjør at traktoren kan kjøre lenge.

– Ingeniørteamet vårt har funnet en løsning på utfordringen med å tanke traktoren, som gjør det mulig å kjøre en hel arbeidsdag uavbrutt. Bønder trenger landbruksmaskiner som kan gå 12 timer eller mer, sier Kęstutis Juščius, daglig leder i AUGA group

Det patenterte designet gjør at traktoren har plass til større gasspatroner. Auga M1 kombinerer biometan og strøm. Når traktoren går vil forbrenningsmotoren som er drevet av biometan også drive en generator som produserer strøm. Strømmen går rett ut på el-motorene ved hjula.

Når traktoren går blir brukt til arbeid med lavt effektbehov, vil den produserte strømmen bli lagret i batterier, som en energireserve. På den måten vil ikke traktoren sløse med overskuddsenergien. Traktoren vil dermed ha mulighet til å hente ut ekstra krefter når det trengs. Effekten på traktoren tilsvarer rundt 400 hk.

Powered by Labrador CMS