Husqvarna 542i XP, her som topphåndssag.
Husqvarna 542i XP kommer i to versjoner, her med topphåndtak.

Verdens første batteri­motorsag med kløtsj

Husqvarna lanserte både bensin­drevne og batteri­drevne nyheter under et digitalt arrangement i ettermiddag. Stikkordet er skog.

Publisert

542i XP blir verdens første batteridrevne motorsag med kløtsj. Saga kommer i to utgaver, en standard versjon og en versjon med topphåndtak. Hvis du tenker at denne blir i snaueste laget for vedhogsten kan vi også melde at Husqvarna samtidig oppgraderer modellene 560 XP og 562 XP. Disse vil fra nå av også hete mark II, akkurat som noen av de mindre modellene allerede heter.

Motorsag med jevnere start og stopp

Batterisaga blir kraftigere enn tidligere modeller og kløtsjen skal bidra til jevnere start og stopp når du skal skjære. Samtidig er designet på kjededekselet og utkastet endret slik at saga klarer å kvitte seg med flisa mest mulig effektivt. Det er mulig å få 542i XP med varmehåndtak og sensoren i kjedeoljetanken vil følge med på oljenivået slik at du unngår å sage tørt.

– Dette nye produktet er et resultat av vår forpliktelse til innovasjon, og vår dedikasjon til å gi arborister og profesjonelle fagfolk de beste verktøyene for jobben deres. Med kløtsj, ekstra kraft og forbedrede designfunksjoner, kan arborister arbeide med effektivt, mens muligheten for vanlig håndtak eller topphåndtak gir fleksibilitet og komfort, sier Martin Håård, produktsjef for batterisager & tilbehør i Husqvarna

Saga blir enklere å manøvrere

Bensinsagene er utviklet på et helt ny plattform og et av hovedmålene har vært å gjøre det enklere å manøvrere sammenlignet med forrige generasjon. Nøkkelfaktorene som ligger til grunn for å få til dette er en smal sagkropp samt at det fremre håndtaket sitter nærmere tyngdepunktet på saga.

Et slankt design kombinert med optimalt vekt til effekt-forhold skal ifølge Husqvarna gi bedre manøvrerbarhet. 560 XP Mark II har 0,60 kW/kg og storebror 562 XP Mark II har 0,59 kW/kg.

Den forbedrede kjølinga er muliggjort av en ny lyddemper, optimalisert veivhus, sylinder, stempel, sylinderdeksel og starthus.
Husqvarna opplyser at den forbedrede kjølinga er muliggjort av en ny lyddemper, optimalisert veivhus, samt ny sylinder, stempel, sylinderdeksel og starthus.

– Manøvrerbarhet handler om detaljer. Vi har lagt ned enormt med arbeid for å få den beste arbeidserfaringen og den beste ergonomien. Ved å gjøre det, øker vi kontrollen og arbeidet blir mindre slitsomt på slutten, sier Anders Lundberg, produktsjef trepleie i Husqvarna.

Lettstartet motorsag

Av andre forbedringer trekker produsenten fram høyere dreiemoment på lave turtall, bedre kjøling og filter, og med Simple Start Technology og Autotune 3.0 skal det være svært enkelt å starte saga.

Sylindervolumet på sagene er 59,8 cc og effekten er 3,5 kW på begge. 562 XP Mark II veier 5,9 kg, og største anbefalte sverdlengde er inntil 28 tommer. Maks anbefalte sverdlengde på minstemann er 20 tommer, men til gjengjeld er saga 100 gram lettere. Hovedforskjellen på de to modellene er altså innfestinga til sverdet.

Sagene er ventet å være tilgjengelig i butikk i løpet av august 2023.

Powered by Labrador CMS