Ny robot og fôrskyver fra Lely

Lely videreutvikler teknologien sin.

Publisert

Lely feirer 70 år i år. Nederlenderne kroner jubileet med en ny melkerobot og en ny forskyver. Høyteknologisk, selvsagt.

A5

Lely kommer nå med sin Astronaut A5 melkerobot, som er en videreutvikling av A4. Den nye melkeroboten skal være raskere, nærmere bestemt med 30 prosent, og mer nøyaktig.

Robotarmen drives både med strøm og trykkluft, men bruker mindre strøm enn forgjengeren. Roboten blir også fullstendig automatisk, og med det menes det at manuellt påsett ved førstegangsmelking tas helt vekk. Det fikser roboten selv, i følge Lely. Brukergrensesnittet er også oppgradert, og det skal nå være enklere å gjøre mindre justeringer av for eksempel fôrtildeling.

Fjøssystemer skal ha den nye roboten klar for salg i juni, men A4 kan ikke oppgraderes til A5. Den fungerer derimot godt sammen med A5.

Enda smartere Juno

Den nederlandske produsenten avslørte også en ny versjon av fôrskyveren, Juno. Denne roboten følger vegger og gjerder mens den skyver fôret, og når den skal videre til ladestasjonen guides den ved hjelp av ledestriper i gulvet. Den nye Juno kan også finne veien over til andre bygninger hvis det er nødvendig, og kan snakke sammen med elektriske porter via bluetooth. Den drar seg også fram i snø og 20 minusgrader.

Juno er kledd med skjørt som kan heves når skyvinga er over for å unngå å skitne til fôret med for eksempel husdyrgjødsel. Den kan også vinkle skjørtet opp til 15 prosent begge veier. Skjørtet kan også reverseres, så fôret kan skyves begge kanter.

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS