Torben Larsen i Samson hadde med seg en boks med talle inn i messehallen utenfor Paris. Han demonstrerte hvordan NIR-sensoren i sanntid gir opplysninger om tørrstoff- og næringsinnhold.

Snart kan denne sensoren styre tørrgjødselvogna

Sensoren viser næringsinnhold i tørrgjødsla mens den spres, og åpner for mer automatikk.

Publisert

Samson stakk av med gullmedaljen i kategorien for husdyr, fornybar energi og biomasse under årets utgave av Sima i Paris. Produktet de viste fram var en NIR-sensor for tørrgjødselvogner, i dette tilfellet ei Pichon-vogn.

Leser av næringsinnhold

NIR-sensoren bruker såkalt nær-infrarødt lys til å analysere innholdet i massen som passerer forbi sensoren. Dette er ingen ny teknologi, det har tidligere vært brukt på flytende materiale på blant annet gyllevogner.

Grunnen til at Samson nå ble tildelt denne medaljen er at det er første gang denne teknologien brukes på tørrgjødselvogner. Sensoren leser av mengde nitrogen, fosfor, kalium og tørrstoff i gjødsla og viser denne i sanntid for sjåføren via en skjerm.

Gir muligheter for automatisk tildeling

Men hva kan egentlig denne teknologien bidra med for bonden annet enn å dra opp prislappen på tørrgjødselvogna?

For det første kan du nå vite mer nøyaktig hva du faktisk har tilført. For det andre gjør sensoren det mulig å gjøre gjødseltildelingen mer presis.

Torben Larsen i Samson forteller at neste steg nå er å få sensoren til å styre gjødselvogna og/eller traktoren.For eksempel skal du kunne si at du vil tildele åtte kilo nitrogen per dekar. Da vil sensoren jobbe ut fra det, og enten styre framdriftshastighet på traktoren, farten på bunnbeltet på vogna eller åpningen av bakluka på vogna.

Powered by Labrador CMS