Er dette Norges billigste ammekufjøs?
Containerne utgjør både binger og vegger i det utradisjonelle ammekufjøset.

Dette ammekufjøset er bygget med containere

Med fem containere og litt plank har Roger og Linda Andersen fått et fjøs til 40 ammekyr. Og prisen? Utrolige 150 000 kroner.

Publisert

Tre år etter de tok over garden utenfor Fannrem, hadde Roger Andersen og Linda Elstad Andersen reist et ammekufjøs som i snitt har kostet dem mindre enn 3750 kroner per ku.

Nytt liv til avdanka containere

Med nystartet bruk og nystartet familie var de økonomiske ressursene små, men de kreative ressursene desto større. Linda og Roger fikk ideen om å bygge et fjøs av containere med skader som gjorde dem uegnet for vanlig salg, men som ville fungere godt til deres formål.

Containerne kjøpte de billig på havna i Orkanger.

– Det som gjør dette så gunstig er at du ved å bruke containere får fundament og vegg i en enhet, sier Linda.

Binger og vegger i ett

Containerne er plassert på langs slik at de danner ei ramme med et åpnet areal i midten. Fra dette midtarealet får dyra tilgang til bingene gjennom åpninger som Roger har skåret ut i veggene på containerne.

Noen av containerne har fått mindre åpninger, slik at de fungerer som kalvegjemme. Den ene containeren er dessuten helisolert, og med varmelampe er det blitt et lunt krypinn for de minste.

Praktisk slaktesluse

På toppen av containerne har Roger plassert tverrliggere, som takstolene er festet i. Taket består av bølgeblikkplater med antikondensbelegg. Utvendig er bygget kledd med plank fra gardssaga, først og fremst av estetiske årsaker.

Den store porten i front åpner opp til midtarealet, mens den mindre porten på siden skjuler slakteslusa.

Tallefjøs og utefôring

Når fjøset koster 150 000 kroner, sier det seg selv at de har valgt bort alt av mekanisering.

Alt fôret tildeles ute i fôrhekker. Det er talle i hele bygget. De ruller ut halm og sprer den med høygaffel, og renser ut talla med minilaster.

Dekket under talla er støp. Roger har i tillegg støpt den brede gangveien som leder fra fjøset ut til det fem mål store luftearealet dyra har til rådighet.

150 000 kr + tid og skog

Kontantsummen for fjøset, med støp og gangareal ute, havnet totalt på rundt hundre og femti tusen kroner. I tillegg kom materiale fra egen skog samt egeninnsatsen.

Dette er en forkortet utgave av en artikkel som sto på trykk i papirutgaven av Bedre Gardsdrift (6/2016). I Bedre Gardsdrift nr. 04/2018, kunne du se flere kreative prosjekter med containere.

Bedre Gardsdrift kommer ut ti ganger i året, og er Norges eneste frittstående landbruksfagblad. Vi fokuserer på teknikk, økonomi og vedlikehold, og har reportasjer fra hele landet.

Bestill abonnement her.

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS