Eldre traktor, nytt setebelte. Foto: Sørlie
Eldre traktor, nytt setebelte. Foto: Sørlie

Blir det beltekrav ved bruktsalg?

Neste år kan du bli nødt til å montere setebelte før du selger brukttraktoren.

Publisert

Det var i juni i år at vi skrev at Arbeidstilsynet har fremmet forslag om påbud om bruk av setebelte i traktor både på vei og på jordet. Siden har det vært stilt om saken.

Venter svar "innen rimelig tid"

Nå har vi grunn til å tro at en avgjørelse kan være på vei i løpet av neste år, og at den også kan komme til å regulere beltekrav i brukttraktorer om endringene blir innført.

– Departementet har nettopp mottatt en henvendelse fra Arbeidstilsynet, der tilsynet ber oss om å fastsette forslag til endringer de har hatt på høring. Vi går gjennom saken, og regner med å konkludere innen rimelig tid.

Det skriver Trond Rasmussen, seniorrådgiver i presse- og kommunikasjonsseksjonen i Arbeids- og sosialdepartementet, til Bedre Gardsdrift.

Forskjell på bruk og salg

Dette vil da gjelde endringer i arbeidsmiljøforskriftene. Det er et prinsipp i lovgivingen at en lov eller forskrift som er til ugunst for noen ikke kan ha tilbakevirkende kraft. I teorien skal da ikke veteraner og eldre traktorer være omfattet av et setebeltepåbud.

Samtidig erfarer Bedre Gardsdrift at det kan bli innført et krav om setebelte ved salg av brukte traktorer. Det er i så fall tenkt å gjelde både ved salg gjennom forhandlere og private.

Hvis dette kravet blir innført, vil det altså ikke være påbud om setebelte om du kjører en eldre traktor som ikke har belte, men idet du selger den, vil det kunne utløses et krav om belte. Med andre ord kan du bli pålagt å montere setebelte før du selger traktoren.

Produsentkrav til setebelter

I dag er regelverket rundt ettermontering av setebelter i traktorer uklart. Dersom politikerne vedtar de endringene som er foreslått av Arbeidstilsynet, vil det oppstå et behov for godkjente, CE-merkede setebelter og informasjon om riktig montering. Arbeidstilsynet skal derfor ha vært i kontakt med traktornæringen for å få innspill når det kommer til produsentkrav til setebelter i traktor.

I Bedre Gardsdrift nr. 7/2019 kunne du for øvrig lese om hvordan du monterer setebelte i en eldre traktor som ikke har belte fra før. Her viser vi steg for steg hvordan du går fram.

Relaterte artikler

Powered by Labrador CMS