Et grelt eksempel på hvorfor spyd ikke hører til i trafikken. Privat foto
Et grelt eksempel på hvorfor spyd ikke hører til i trafikken. Privat foto

Derfor skal du ikke kjøre med spyd i trafikken

Flaks gjorde at dette sammenstøtet mellom en personbil og en traktor med rundballespyd ikke endte i en tragedie.

Publisert

En traktor som kjørte med ubeskyttet rundballespyd langs offentlig vei hadde et stygt sammenstøtet med en personbil tidligere denne uken.

For å gjøre vondt verre var rundballespydet attpå til plassert i en slik høyde at det traff frontruten under kollisjonen. I følge vitner på stedet var det bare rundt 40 cm om å gjøre før spydet kunne kommet inn. Etter det vi forstår skal ulykken ha skjedd som følge av at traktorfører har brutt vikeplikten.

Ikke tillatt med spyd i trafikken

Bruk av ubeskyttet rundballespyd eller lignende utstyr som har farlige utstikkende gjenstander er forbudt langs offentlig vei etter §3 i Vegtrafikklova.

Noen ganger er det likevel nødvendig å frakte slikt utstyr langs offentlig vei. Da har du noen alternativer:

  • Ta av spydet, steinsvansen eller pallegaffelen og frakt den på henger, om du har med det.
  • Invester i trafikksikre rundballespyd som lar deg folde ned spissen når du kjører langs vei.
  • Hev frontlaster til øverste stilling og tilt utstyret bakover. NB: Dette bør være siste løsning, da denne posisjon gir høyt tyngdepunkt, og sjansen for velt blir betydelig større.

Pant på farlige spyd?

Ukens ulykke har vekket en del reaksjoner, og det har fått en av våre lesere til å kontakte Dalen. Dalen er som kjent en av de som kan levere trafikksikre rundballespyd, og vår leser har nå etterlyst en vrakpantordning der du kan levere det gamle spydet og få rabatt når du kjøper nytt spyd som kan felles opp.

Vi kjenner ordningen bl.a. fra klesbransjen, hvor enkelte kjeder tar imot gamle klær til gjenbruk og gjenvinning og gir en symbolsk rabatt i butikk i motytelse. En lignende ordning for å øke trafikksikkerheten i landbruket kunne vært en interessant gimmik for næringen å prøve ut.

Relaterte artikler

Powered by Labrador CMS