Pinnekjøtt med rotmos. Foto: Matprat/Mari Svenningsen

Ingen jul uten kålrotstappe

20. desember: Enten du kaller den for kålrot eller kålrabi ender denne rotgrønnsaken opp som tilbehør til julemiddagen hos mange.

Publisert

Selv om språkfolk forsøker å insistere på at kålrabi er knutekål, er likevel kålrabi fremdeles brukt om kålrot flere steder i landet. På Sunnmøre bruker de sågar dialektformen rabbe.

Pinnekjøtt med kålrabistappe

Kålrot har vært dyrket i Norge i flere hundre år, og kålrotmos har i lange tider vært fast følgesvenn til pinnekjøttet på julaften. Når du lager rotmos som tilbehør til pinnekjøttet, kan du godt bruke litt sjy fra kjøttet i mosen, ellers er det godt med fløte i. Oppskrift finner du på Matprat.

I dag foregår mye av kålrotproduksjonen på Toten, men kålrot kan dyrkes over hele landet. På Grønnsmak kan du f.eks. lese om hvordan den dyrkes i Nord-Norge. Grønnsmak var et prosjekt for grønnsaksdyrking i Midt-Troms, og i artikkelen tar de blant annet for seg dyrkingsmåter, plantevern og høsting og lagring. Du kan også lese mer om dyrking av økologisk kålrot på Agropub.

Produserer det meste selv

Vi spiser ikke så mye kålrot i Norge, bare rundt 2,4 kilo hver i året. Når vi da produserer rundt 12 000 tonn med kålrot i året betyr det at norsk produksjon dekker det aller meste av markedet. Vi importerer derfor relativt lite kålrot, bare rundt 700 tonn i året, eller om lag seks prosent av totalmarkedet. Store deler av produksjonen går nå i førjulstiden.

Ingen jul uten kålrotstappe
#ingenjulutenbonden

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS