Mann i svarte klær og hette over hodet strekker seg etter en GPS-antenne på en Massey Ferguson-traktor.
GPS-tyveri fra traktorer og andre maskiner har dessverre blitt et kjent fenomen.

Pass på! Nå er GPS-tyveriene i gang igjen

Meldinger om GPS-tyveri er dessverre blitt et nesten like sikkert vårtegn som krokus og snøklokker.

Publisert

Satsing på presisjonslansbruk har en stor ulempe: Det tiltrekker seg kjeltringer som er ute etter GPS-utstyret.

Første melding kom på senvinteren. Da hadde en potetbonde sørpå fått frastjålet utstyr for rundt 100 000 kroner fra en John Deere.

I mars virker det imidlertid som om tjuvene har siktet seg inn mot anleggsbransjen. På Twitter har politiet meldt om innbrudd og GPS-tyveri en rekke steder, men de fleste ser ut til å være lokalisert sørpå.

Stjeler GPS-utstyr fra anleggsmaskiner

I Porsgrunn ble det stjålet GPS-utstyr fra en gravemaskin i begynnelsen av mars. Bare noen timer senere samme dag kom det melding om at det også hadde vært innbrudd i en anleggsmaskin. Igjen var det GPS med tilhørende utstyr som var tatt.

En uke senere måtte politiet gjennomføre åstedsundersøkelser på to steder på Revetal, hvor det var stjålet GPS for flere hundre tusen kroner fra gravemaskiner.

Nok en uke senere var det ytterligere to tjuveri av GPS/styringsenheter fra anleggsmaskiner. Det ene tyveriet skjedde i Moss og det andre i Sarpsborg.

Rett før påske kom det melding om tyveri av GPS-enhet fra en doser anleggsmaskin. Her skal verdien har vært ca. 500 000 kroner.

Tar seg også inn i låver

Selv om overvekten av tyviene som er meldt inn har skjedd fra anleggsmaskiner, er ikke landbruket spart denne gangen heller.

I påskeuka kunne en gardbruker i Tomter meldte at tjuver hadde stukket av med GPS-utstyr til en verdi av over 100 000 kroner fra en traktor i tillegg til at de forsøkte å få med seg utstyr fra en til uten å lykkes. Det skriver Smaalenenes avis.

Det kan derfor være grunn til å passe ekstra godt på verdifullt utstsyr framover. I fjor var det et tjuveriraid på garder i Solør i april. Da forsvant minst 11 GPS-antenner fra seks forskjellige garder i løpet av en natt.

Powered by Labrador CMS