Grete Sønsteby med reaktoren. Foto: Bo Hansen
Grete Sønsteby med reaktoren. Foto: Bo Hansen
Grete Sønsteby er Female entrepreneur 2018 (her fotografert på Landtek 2017). Foto: Sesselja Bigseth
Grete Sønsteby er Female entrepreneur 2018 (her fotografert på Landtek 2017). Foto: Sesselja Bigseth

Landbruksinnovatør kåret til årets kvinnelige gründer

Odelsjenta Grete Sønsteby er kåret til Årets kvinnelige gründer for å ha utviklet en metode som lar gardbrukere produsere nitrogengjødsel fra husdyrmøkk på garden.

Publisert

Det er Innovasjon Norge og Nærings- og fiskeridepartementet som deler ut prisen Female Entrepreneur.

Lag din egen nitrogengjødsel

I år går den altså til Grete Sønsteby, medgründer og daglig leder i selskapet N2 Agri og N2 Applied. Lesere av Bedre Gardsdrift husker kanskje at vi omtalte henne og selskapet allerede i 2016 (BG 08/2016).

Bedriftens mål er å sette husdyrbønder i stand til å produsere egen nitrogengjødsel på garden. Sønstebys løsning består av en såkalt plasmareaktor på størrelse med et kjøleskap.

Birkelands lysbueprosess

Reaktoren er plassert på garden, og forsynes av en eksisterende fornybar energikilde, for eksempel solenergi. Prosessen skjer i det husdyrmøkk blir tilsatt nitrogenoksid, som er fremstilt fra ladet luft. Da bindes næringsstoffene i husdyrmøkka som ellers går tapt for bonden.

– I dag forsvinner 30 prosent av nitrogenet og næringsstoffene fra husdyrmøkk ut i luften. Det nitrogenet må erstattes for at husdyrmøkka skal kunne brukes som gjødsel, og er i tillegg skadelig for miljøet, sier Sønsteby.

N2 Applied var i fjor nominert til Innovasjonsprisen 2017.

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS