NH CSX 7060 Laterale skurtresker

Vinkler, grader og prosenter

Prosent og grader er ikke lett. Vi har tabellen som viser deg forholdet mellom stigning i prosent og vinkel i grader, samt en liten huskeregel og en hendig kalkulator.

Publisert

Folk flest har et forhold til grader, enten det er takvinkelen på låven, veltevinkelen på traktoren eller omslutningsvinkelen på slageren. Prosent, derimot, er litt mer diffust, og tallet er oftest sett på skilt som forteller hvor bratt vegen er.

Så hvorfor bruker maskinprodusentene grader i alle sammenhenger, bortsett fra når de skal fortelle hvor mye skurtreskerne deres kan rette seg opp i sidehelling?

Markedsføringstriks

Det er rett og slett et markedsføringstriks.

Omtrent 10 grader sidehelling er den vinkelen de fleste skurtreskerne med nivellering klarer å kompensere. 10 grader er ikke mye, tenker du. Nettopp!

Derfor har markedsfolkene funnet ut at det er mye bedre å bruke prosent. For de av oss som ikke tilhører eliten i matematikk, virker 18 prosent mye brattere enn 10 grader.

Sjekk sjøl!

Dette bildet av en New Holland CSX 7060 Laterale er tatt rett forfra.
Dette bildet av en New Holland CSX 7060 Laterale er tatt rett forfra.

Treskeren på bildet har maksimal nivellering, som New Holland har oppgitt til 18 prosent. Dersom du tar ei gradskive, eller transportør, og måler vinkelen mellom førerhytta og skjærebordet, vil du se at vinkelen er omtrent 10 grader. Det matematisk korrekte svaret er 10,2 grader.

Tabell som viser forholdet mellom stigning i prosent og vinkel i grader.

Matematikeren forklarer

Tabellen viser forholdet mellom grader i vinkel og stigning i prosent.

Vi har fagstoffet

Denne artikkelen er 15 år gammel, men trekker fortsatt nye lesere. Vi har derfor pusset den opp litt.

Få med deg fagstoffet, du også. Abonner på Bedre Gardsdrift i dag.

Magnus Landstad på Institutt for matematiske fag ved NTNU forklarer.

– Stigningstallet er definert som a/b og kan oppgis som et tall, et forhold a:b, i prosent, eller som vinkelen mellom b og c. For eksempel med a=1 og b=10 blir stigningen 1:10 = 0,1 = 10 prosent som svarer til 5,7 grader. Stigningen er et tall uten benevning.

Huskeregel og en kalkulator

Innviklet? Landstad har også en huskeregel som gjør det litt enklere.

– En huskeregel som gir ganske riktig svar for vinkler mellom 0 og 30 grader, er at 1 grad = 1,8 prosent eller 1 prosent = 0,55 grader.

Synes du fortsatt det er litt vanskelig? Da kan d,u bruke Bedre Gardsdrifts hellingskalkulator. Denne kalkulatoren hjelper deg å regne om fra grader til prosent til stigningstall, eller motsatt.

Kalkulator for grader, prosent og stigningstall

I hellingskalkulatoren kan du legge inn grader, prosent eller stigningstall, og få vite hvor mye tallet du legger inn tilsvarer ved de andre beregningsmetodene.

Powered by Labrador CMS