0611_bedregardsdrift
0611_bedregardsdrift

Kunstgjødsel på tiltalebenken

Anders Behring Breiviks avskyelige handlinger har naturlig nok skapt sterke reaksjoner. Det er bra at folk viser følelser og bryr seg om hverandre, men vi må passe på at følelsene ikke fører oss på ville veier.

Publisert

Etter å ha fulgt debatten om gjødsel i kjølvannet av terroraksjonen, får vi et inntrykk av at kunstgjødsel er et eksplosivt produkt som flyr i lufta bare du hoster litt for høyt. Det er naturligvis ikke tilfelle.

Bak de fryktelige handlingene ligger det en langsiktig, sinnssyk plan som det i praksis er umulig å forhindre. Terroristen registrerte et firma som skulle drive med grønnsakproduksjon, og han meldte seg inn i en pistolklubb for å ha rett til å bære håndvåpen. Felleskjøpet har bestemt seg for å innføre forbud mot salg av kunstgjødsel til forbrukere dersom produktet har et N-innhold over 16 prosent. Andre, deriblant EU, ønsker enda strengere regelverk.

Vi forstår Felleskjøpet inderlig godt. Det er ikke særlig hyggelig å bli koblet til terrorangrepet i Oslo på denne måten. Samtidig har vi vanskelig for å se at skjerpede omsetningsregler har særlig virkning. Er du gal nok til å drepe 77 mennesker, har du heller ikke problemer med å stjele noen storsekker med gjødsel. Alt du trenger, er en liten lastebil og ei kran. Derfor har Politiets etterretningstjeneste i Danmark antydet krav om at gjødsla skal låses inn. Det vil gi mye ekstraarbeid og store merkostnader for landbruket, men fortsatt vil det være fullt mulig å misbruke dette produktet som skal gi oss mat og ikke død.

Vi har en streng våpenlov i Norge, men det hindret ikke Anders Behring Breivik i å henrette 68 mennesker. Det spekuleres i om han hang ut flasker med bensin for å lage et flammende inferno, men ingen snakker om å begrense tilgangen på bensin.

Vi kan ikke forby alt. Heller ikke internett der du i løpet av ett minutt kan få oppskrift på ei gjødselbombe. Den avslører imidlertid at det er noen flere produkter enn ammoniumnitrat som må være på plass, og i rett mengde, dersom det skal smelle. Vi skal verne om ytringsfriheten, men det er grunn til å spørre om ikke et forbud mot distribusjon av bombeoppskrifter på nettet har vel så stor effekt som skjerpede omsetningsregler for gjødsel.

Vi skal uansett ikke neglisjere trusselen. Vi kan, som enkelte har foreslått, registrere alt gjødselsalg slik at politiet kan koble dette opp mot mistenkelige personer. Uansett blir vi ikke 100 prosent sikret. Det samfunnet som vi i så fall må opprette, er det nok bare Anders Behring Breivik og hans likesinnede som ønsker. Var det ikke statsministeren som rett etter terroranslaget slo fast at slike elementer ikke skulle få lov til endre det norske samfunnet?

Denne lederartikkelen er hentet fra Bedre Gardsdrift 6/2011

Bestill abonnement på Bedre Gardsdrift her

Last ned bladet eller enkeltsider elektronisk her

"
Powered by Labrador CMS