robotkarusell
robotkarusell

Robotkarusell mjølker 400 kyr i timen

ELMIA: Robotkarusellen DairyProQ fra GEA Farm Technologies ble for første gang vist i Sverige under messa i Jönköping. Den kan ta fra 28 til 80 kyr og har en kapasitet på 400 mjølkekyr.

Publisert

Henning Deharde hos GEA er godt fornøyd med interessen for robotkarusellen på Elmia. Anlegget var fullt operativt, dog med plastkyr. Foto: Elmia

Det finnes allerede robotkaruseller i Sverige, men denne fra GEA bygger på noen andre prinsipper. Den ble lansert i Tyskland på Agrotechnica for to år siden og har aldri blitt vist i Sverige tidligere.

Mjølkestart på to minutter

Karusellen inneholder en god del ny og tidsbesparende teknologi som gir rask igangsetting av mjølkinga. Det tar for eksempel bare 20-40 sekunder å sette på de fire spenekoppene. En annen funksjon trer i kraft dersom kua skulle sparke av en spenekopp. Før den settes på plass igjen, spyles spenen rein.

Gjør tre manns jobb

Større svenske garder har til nå hatt vanskelig for å forsvare investeringer i mjølkeroboter og har isteden valgt karuseller med manuell mjølking.

– Robotkarusellen krever bare én mann. Denne gjør 3-4 personers jobb, noe som gir en årlig innsparing på over én million kroner. Samtidig sikrer teknikken god jurhelse og god hygiene, reklamerer Henning Deharde hos GEA, som mener hans maskin kombinerer det beste fra to systemer; karusell og robot.

Ikke for gud-og-hvermann

Den nye robotkarusellen er ikke gratis og er utvikla for store garder hvor eierne har stor tro på framtida. Den krever godt utdanna personell og et oppegående «management», får vi vite.

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS