traverhest
traverhest

Hva skjer når travkarrieren er over?

23 prosent går i avl32 prosent slaktes44 prosent «pensjoneres»

Publisert

44 prosent av avdanka traverhester får oppleve grønne gressganger i de siste årene av sine liv. Foto: colourbox.com

Nå er det ikke kusken vi har i tankene, men hovedpersonen sjøl; travhesten.

Hvorfor må travhester avslutte karrieren? Og hva skjer med dem etterpå? Det er spørsmål som Lisa Lönnman forsøker å svare på i sitt eksamensarbeid fra Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Hesteeierne stoler ikke på andre

32 prosent av de 1200 hestene i undesøkelsen ender sine dager på slakteriet etter at livet som travhest er over, skriver ATL. Blant dem er det flest hingster. Flere av eierne oppgir at de heller sender hestene sine til slakt framfor å selge dem videre. Kort og godt fordi de ikke anser kompetansen for å være høy nok hos dem som tar seg av avdanka travhester. Livsvilkårene blir rett og slett for dårlige, og det unner de ikke sine gamle slitere.

23 av hestene, flest merrer, brukes i avlen etter karrieren. 44 prosent av travhestene fikk fortsatt leve som ride-, selskaps- eller hobbyhester.

Bare 11 prosent kommer i mål til slutt

Den vanligste årsaken til at hestene må forlate travbanen for godt, er skader eller sjukdom. 43 prosent sluttet på grunn av helseproblemer. 31 prosent holdt ikke mål sportslig. Bare 11 prosent av de 1200 hestene i undersøkelsen hadde en så lang karriere at de falt for den lovpålagte aldersgrensa for travhester.

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS