Automatisk fullfôrvogn fra Kuhn

Roboten skal hente, mikse og kjøre ut fôret fullstendig på egenhånd.

Publisert

Kuhn Aura minner om noe hentet ut fra en Star Wars-film, men faktum er at det er en robotisert fullfôrvogn som skal være på markedet allerede neste år. Det melder engelske Profi.

Ved hjelp av RTK-signaler og avstandssensorer skal den kunne kjøre utendørs mellom fjøs og plansilo der den henter fôr med freserarmen, uten å krasje borti en parkert traktor eller lignende. Når den har hentet og mikset fôret kjører den det ut på fôrbrettet. Da bruker den avstandssensorer og såkalt LIDAR, et slags radarsystem som bruker lysstråler for å føle omgivelsene. Før igangkjøring blir det programmert inn et kart i roboten som avgrenser arbeidsområdet. Utendørs kan roboten kjøre i 7 km/t, og innendørs kjører den i 2 km/t.

Tankvolumet er på tre kubikk og fôret mikses ved hjelp av to snegler. Roboten har en 56 hesters dieselmotor, men vil også komme i en hybridversjon der den går på diesel utendørs og strøm innendørs. Roboten har også firehjulstrekk og hundegang.

Kuhn har ikke presentert hvordan styringen ellers rundt fôringa skal foregå enda, men mener roboten skal kunne fôre besetninger med opptil 280 kuer.

Powered by Labrador CMS