Sjøl om griser ikke skal bli beitedyr, er det kanskje mulig å lure inn en del grasprotein i fôret? Foto: colourbox.com

Kan griser spise gras?

I et dansk forskningsprosjekt er soya i grisefôret byttet ut med grasprotein. Grisene slukte fôret og forbrukerne oppdaget ingen bismak på svinesteika.

Publisert

De 48 grisene som har inngått i prosjektet ble nylig slaktet og en rekke smaksdommere fikk servert dansk «flæskesteg» av forsøksgrisene. De kunne ikke merke noen grassmak på dette kjøttet og kjøtt produsert på tradisjonelt vis, skriver Maskinbladet.

Den eneste forskjellen måtte være at det ferske forsøkskjøttet hadde en tanke høyere fettinnhold. Men det vil forbrukeren ikke merke, sier kokk og produktutvikler hos Danish Crown, Allan Grotkær Damgaard, som hadde tilberedt kjøttet.

Kan soyaimporten redusres?

Prosjektet «Super GrassPork» er i første rekke myntet på økologisk svineproduksjon, hvor målet er å bytte ut deler av eller hele innholdet av soya i fôret med grasprotein framstilt av kløvergras. Man ser heller ikke bort fra at konvensjonell svineproduksjon kan fases over på grasprotein på sikt. I dag importerer danskene cirka én million tonn med soyaprotein i året som i all hovedsak går til svinefôr.

La på seg én kilo om dagen

De 48 grisene som deltok i fôrprosjektet var seks uker gamle da de ble satt inn på Foulum 15. november. De ble slaktet 7. mars. I denne perioden viste grisen normal vekst med en daglig tilvekst på 1000 gram. Etelysten var normal og grisene fikk ikke mageproblemer eller annen fysisk reaksjon som følge av dietten.

Etter slakting hadde dyrene en kjøttprosent på 57. Noen kom helt opp i 60 prosent.

Nå skal forskerne i gang med en mer nøyaktig behandling av dataene fra forsøket for å se om grasprotein er et alternativ til soyaprotein, skriver Maskinbladet.

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS